Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес до 30 септември БДЖ въвежда предварителна продажба на билети за влаковете до морето

Снимка: БГНЕС

От днес до 30-и септември БДЖ въвежда предварителна продажба на билети за влаковете до морето през летния сезон. За всички бързи влакове могат да бъдат закупени билети със задължителни запазени места 15 дин по-рано, съобщи Милена Ценова, директор "Маркетинг и продажби" в "БДЖ - Пътнически превози". Предварителна продажба на билети и резервации за седящи места ще се извършва във всички железопътни гари и бюра в страната:

"Това е направено с цел хората да могат по-отрано да планират летните пътувания, към които така или иначе има повишен интерес, като става въпрос за билети, които се закупуват от касите, а когато хората си закупуват билети през нашата уеб страница, онлайн билети, тогава обичайният срок е 30 дни предварителна продажба, като се прекратява продажбата 24 часа преди пътуването. Също така хората трябва да имат предвид, че за спалните места обикновено продажбата е 30 дни предварително".

За определени влакове могат да бъдат закупени онлайн билети:

"Когато билет бъде закупен през нашата онлайн система, той се получава на имейла, човекът трябва да си го разпечата и да го носи със себе си във влака, за да може да бъде валидиран от кондуктора, когато го проверява".

Не се предвиждат допълнителни влакове извън разписанията за морето, но се предвижда увеличаване на състава на влаковете:

"Тъй като има традиционно търсене предварително на билети, ние планираме увеличение на спалните места, които са в направление София - Бургас и обратно от юли месец, а обикновено за направленията София - Варна и обратно има увеличение с един вагон на спалните места през петък, събота и неделя. Също така има с един вагон увеличение и на спалните места във влаковете, които пътуват от София до Добрич. Влаковете по принцип са климатизирани, понякога, за съжаление, се случва в момента да не насмогват да работи добре климатичната инсталация, когато е много горещо навън, просто това е капацитетът на климатиците, които са инсталирани, иначе те се минават на проби, преглеждат се ежедневно".

Има възможност за ползване на различни намаления при пътуване с БДЖ:

"Тези, които ползват карти, семейство, класик, учащи или пенсионери или групови билети има в тарифата определени намаления, които се ползват, иначе обикновено, когато се закупуват билети отиване и връщане може да се ползва отстъпка до 20 процента, което препоръчваме да правят хората, за да може, един път, да имат гарантиран билет и в двете посоки и освен това да ползват по добрата цена".

БДЖ внедрява поетапно нова билетоиздаваща система в страната, която в момента е в тестов период, посочи Милена Ценова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна