Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Централната банка на Франция понижи прогнозите си за растежа на втората по сила икономика на еврозоната

Снимка: Ройтерс

Френската централна банка намали прогнозата си за растежа на брутния вътрешен продукт през 2018-а година с оглед на по-рязкото от очакваното забавяне на икономическа експанзия в началото на годината.

Централната банка вече очаква БВП на Франция да нарасне през настоящата година с 1,8% вместо прогнозирания три месеца по-рано растеж от 2 на сто.

Перспективите пред втората по сила икономика в еврозоната се влошиха, след като икономическият растеж се забави рязко до едва 0,2% през първите три месеца на годината спрямо експанзия от 0,7% в края на предходната година.

Френската банка посочи, че очаква по-бавният растеж от началото на 2018-а година да се окаже по-продължителен, отколкото се предполагаше първоначално. Централната банка също така намали и прогнозите си за разходите на домакинствата, за инвестициите и търговията.

Според банката, евентуална икономическа експанзия от 1,8% ще продължи да бъде по-добра от потенциалното ниво на растеж на френската икономика. За 2019-а година Френската централна банка очаква забавяне на икономическия растеж до 1,7% и до 1,6% през 2020-а година при предишна оценка за повишаване на БВП с 1,9% през всяка една от следващите две години.

Централната банка също така направи възходяща ревизия на инфлационните си прогнози за 2018-а година, тъй като очаква повишаването на цените на енергията и на данъците върху тютюна и горивата да доведат до по-силно нарастване на потребителски цени като цяло. Според новите прогнози хармонизираната инфлация ще достигне 2% през тази година (спрямо предходна оценка за нейно повишение с 1,6%), преди да спадне до 1,5% през 2019-а година (вместо до 1,4%), след което да стабилизира на ниво от 1,8% през 2020-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна