Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ройтерс: САЩ подготвя втора вълна от мита за китайски стоки на стойност 100 млрд. долара

Съединените щати са близо до окончателно завършване на втори списък с митнически тарифи за вноса на китайски стоки за цели 100 млрд. долара, тъй като президентът Доналд Тръмп се очаква в скоро време да активира първоначалния кръг от мита за 50 млрд. долара, очаквайки това да предизвика ответна реакция от страна на властите в Пекин, съобщава агенция Ройтерс.

Втората вълна от мита за китайски продукти е факт, тъй като Вашингтон се готви да обяви в петък (15-и юни) първият списък с китайски стоки за около 50 млрд. долара, които ще бъдат облагани с митническа тарифа в размер на 25%, според информация на "Уолстрийт джърнъл".

От своя страна Ройтерс цитира неназован представител на американската администрация, според който това представлява част от решението на Тръмп да ​​продължи политиката си на "доста значими" митнически тарифи.

Списъкът от стоки за 100 млрд. долара ще бъде обект на същите публични коментари и процеси на изслушване, както първият списък за 50 млрд. долара, така че това може да отнеме 60 или повече дни, за да може да влезе в сила, съобщиха пред Ройтерс три източници, запознати с мисленето на администрацията на Тръмп относно тарифните планове.

Този нов списък има за цел да сведе до минимум негативното въздействие върху потребителите и бизнеса в САЩ от избраните китайски стоки, които обаче могат да бъдат заместени от алтернативни доставки от други страни, въпреки че може да се окаже невъзможно цялостното премахването на подобно отрицателно въздействие.

"Няма никакво съмнение, че налагането на мита върху стоки за 100 млрд. долара ще засегне сериозно потребителски продукти, идващи от Китай", посочи източник, който е бил информиран от министъра на търговията Уилбър Рос.

Този източник също така посочи пред Ройтерс, че Уилбър Рос е казал, че списъкът ще бъде насочен към продукти, за които китайските доставки представляват 33% или по-малък процент от общия внос на САЩ в отделни продуктови категории, което да улесни пренасочването към доставки от други страни.

Анализ на Ройтерс на априлските данни за вноса, предоставяни от Бюрото за преброяване на населението в САЩ, показа, че около 7600 потребителски и промишлени стоки все още са на разположение да бъдат включени в нови митнически списък на обща стойност от 101 млрд. долара, в който списък китайските стоки представляват 40 процентни пункта или по-малко от общия внос в САЩ.

Друг неназован източник на Ройтерс обаче заяви, че може да се окаже доста трудно да бъдат определени китайски стоки за 100 млрд. долара, който да са под прага от 33% от общия американски внос.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна