Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер Йордан Камджалов ще дирижира Плевенската филхармония

Снимка: БГНЕС

Тази вечер в Плевен диригентът със световна кариера Йордан Камджалов ще дирижира Плевенската филхармония. Гост-диригентът е поканил двама солисти - китариста Георги Димитров - лауреат на фондация "Камджалов", и флейтиста Бюлент Евджил от Турция. Филхармонията участва на 18 юни в зала „България“ в рамките на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“,  за музиката и традициите с плевенските музиканти 

„Музиката е универсален език между човешките души“,  казва маестро Камджалов , който за трети път дирижира Плевенската филхармония. Някои от произведенията в програмата  за този концерт дирижира за първи път:

„Нашата съвместна дейност с Плевенската филхармония беше повод за възникването на три традиции едновременно. Едната е, че през тези три години се оформи един спонтанен Чайковски цикъл. Втората традиция е, че в този процес участват лауреати на нашата фондация. Третата традиция е, че всички концерти са представяни на най-голямата българска сцена. Тези три неща вървят по много успешен начин ръка за ръка.“  

И на този  концерт маестро Камджалов ще дирижира без партитури. Изключителен интерес има към концерта на Плевенската филхармония под диригентството на Камджалов:

„Мисля, че раздаването, което се готвим да направим, раздаването, което хората знаят, че ще направим е онзи реален магнит“.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна