Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Животът е прекрасен" ще бъде различно преживяване в "Театър пред театъра"

Снимка: Народен театър "Иван Вазов"

Постановката "Животът е прекрасен" на изтъкнатия режисьор Александър Морфов е едно от представленията, които Народният театър "Иван Вазов" ще представи на сцена на открито в рамките на инициативата "Театър пред театъра". По този повод актрисите Рени Врангова и Светлана Янчева гостуваха в предаването ни "Радиоприемница".

Тази постановка изисква абсолютна концентрация, всеки път усещането е като пред премиера, сподели Светлана Янчева:
За мен това е един от спектаклите, без които аз не мога. И ако него го няма, мисля, че няма да се чувствам жива и смисълът на това, което правя, няма да е същият. Този спектакъл ме държи винаги в страхотно напрежение, понеже е много тежко, сложно и емоционално произведение.

Светлана ЯнчеваПредставлението „Животът е прекрасен“ е създадено по пиесата „Самоубиецът” на Николай Ердман, забранена в продължение на 60 години в Съветския съюз. Написана през 1928 година, тя е поставена за първи път едва през 1987-а.

Това е един особен трагикомичен-фарс, в който един малък човек, докосвайки се до смъртта, открива колко всъщност е прекрасен животът, отбеляза Янчева. На това представление винаги има много публика и когато то става така, както трябва, получаваш невероятното усещане, че водиш публиката и тя "диша с теб".

Рени Врангова и Светлана Янчева изразиха увереност, че режисьорът Александър Морфов ще направи такива промени, че постановката на "Животът е прекрасен" по време на "Театър пред театъра" няма да е просто "изнасяне навън", а ще съдържа нещо ново и различно. Те изтъкнаха, че за да стане това ще бъде необходима сериозна подкрепа и от страна на Народния театър.

Рени ВранговаСветлана Янчева става популярна в киното с главната си роля във филма на режисьора Петър Попзлатев „Аз, Графинята“ (1989 г.), както и „Нещо във въздуха“ (1994 г.), „Подгряване на вчерашния обед“, „Разследване“ (2006 г.), "Потъването на Созопол", "Дзифт", "Аве", "Писмо до Америка". „Жажда“ на Светла Цоцоркова. Една от емблематичните театрални актриси и в ролята на „Жана“, също и в „Танцът Делхи“, "Хамлет", както и "Животът е прекрасен" - спектакли, в които можете да я гледате в НТ Иван Вазов“.

Публиката неизменно свързва Рени Врангова с Народния театър "Иван Вазов“. Тя е актрисата от хитовите постановки „Хъшове”, Дон Жуан”,“С любовта шега не бива”, “Вишнева градина”, „На ръба“, „Синята птица“, „Процесът против богомилите“, "Пигмалион".
 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени