Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници от БСП в София искат оставки заради Бронзовата къща

Снимка: news.nbu.bg

Общинските съветници на БСП в София поискаха оставките на заместник-кмета по култура Тодор Чобанов и на председателя на комисията по култура в Столичния общински съвет Малина Едрева. Причината е проекта "Бронзовата къща", който трябваше да бъде реализиран в началото на годината на мястото на бившия мавзолей.

Над 90 000 лева гласува градският парламент за творбата, която щеше да е символ на Европейското ни председателство. Тя все още не е монтирана, подчерта председателят на групата червени съветници Калоян Паргов:

"Това, което виждаме тук, е една кръгла нула и един голям резил и госпожа Фандъкова да обясни на всички какво показа на австрийския президент през месец май. Българското председателство приключва, започва австрийското, а все още нямаме този символ на тези две председателства, което да бъде в центъра на София".

Авторът на "Бронзовата къща" Пламен Деанофф отрече, че български политици са го подучвали как да заобиколи законите и наредбите, за да осъществи проекта без конкурс:

"При всички положения беше, от моя гледна точка, по друг начин замислено. Като цяло имаше съвсем друга цел. Ако това е довело до неприятности, аз много съжалявам".

Тодор Чобанов заяви, че от Общината са дали срокове на Пламен Деанофф да изгради Бронзовата къща, ако не успее да преодолее пречките навреме, то проектът ще бъде прекратен.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна