Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо свиване на индустриалното производство в САЩ през май

Индустриалното производство се понижи през май за пръв път от четири месеца насам, но в резултат главно на спад на промишленото производство с оглед на сериозен пожар при един от доставчиците на авточасти за камиони на компанията Ford, което означава, че по-ниските данни не се дължат на някаква съществена слабост в американската икономика.

Индустриалното производство се понижи през май с 0,1% спрямо април, когато нарасна с солидно с 0,9% (възходяща корекция от повишение с 0,7%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за повишение с 0,2 на сто, показват официални данни на Федералния резерв.

Промишленото производство, което представлява ключова компонента в данните за индустриалното производство, се сви с цели 0,7% спрямо април, когато нарасна с 0,6 на сто. "Влошаването на промишленото производство се дължи до голям степен на нарушаване на производствени процес при сглобяването на камиони след огромен пожар при доставчици на авточасти", отбеляза Федералния резерв, визирайки завод в Мичиган, който пострада доста сериозно през май след огромна експлозия и последвал я пожар и не успя да достави авточасти за камиони Ford F-150 и за автомобили на компаниите General Motors и Fiat Chrysler. Трябва да се има предвид, че производството на автомобили и на лекотоварни камиони в САЩ се понижи през май до 10,18 млн. броя годишно от 11,28 милиона през април.

Изключвайки моторните превозни средства и частите за тях, промишленото производство се понижи през май с по-скромните 0,2%, докато останалите индустриални сегменти останаха силни.

По принцип промишленото производство е най-важната и най-внимателно следена компонента от Фед, тъй като формира почти три-четвърти от общото индустриално производство и близо 12% от БВП на САЩ. Но американската централна банка може да игнорира слабите данни за май с оглед на цитирани по-горе еднократни технически проблеми.

Производството в сектора на комуналните услуги скочи с 1,1% след ръст с 3,2% през април благодарение на силен ръст на цените на електроенергията. Трябва да се има предвид, че миналият месец се оказа най-топлият в историята месец май, като средната температура беше с 5,4 градуса по Фаренхайт по-висока от нормалното, което накара потребителките в САЩ да засилят използването на климатици.

Минно-добивният сектор пък нарасна с 1,8% (след повишение с 1,0% през април)благодарение на силен подем при извличането на петрол и на природен газ в резултат на скока на цените по-рано през годината.

Натовареността на индустриалните производствени мощности се понижи през май с 0,2% до 77,9% при очаквания за стабилизация в априлския тригодишен връх от 78,1%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна