Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция и Македония подписват в неделя споразумението за името

| обновено на 15.06.18 в 19:14
Снимка: БГНЕС

Гърция и Македония ще подпишат споразумението за промяна на името на бившата югославска република на 17 юни (неделя),  предаде Ройтерс, като се позова на източници, запознати отблизо с процеса.

Документът, който предизвика остра реакция и протести и в двете страни, ще бъде подписан от македонската страна на Преспанското езеро, служещо като граница между Гърция, Македония и Албания.

Отношенията на България с Македония са прекрасни, каза днес премиерът Борисов в отговор на въпроса ще настъпят ли проблеми заради отказа му да се срещне с македонския президент Георге Иванов.

Борисов подчерта, че международните реакции на това, което правят неговите колеги - премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев, са възторжени:

„Доналд Туск на гръцки, македонски и английски поздрави тези храбри премиери. Госпожа Могерини и комисарят Хан ще бъдат на подписването. Вчера се правителството взе решение. САЩ, Европа и Русия подкрепят плана, който заложих аз с нашето европредседателство! Какво да правя повече?! Не мога да подкрепям тези, които препятстват бъдещето на нашите Балкани да бъде такова, каквото всички искаме - НАТО и Европейски съюз“.

Министър Екатерина Захариева, която е на двудневна визита в Македония, ще се срещне тази вечер с премиера Зоран Заев, научи специалният пратеник на БНР Валерия Николова. Двамата ще разговарят в Струмица, където ще присъстват на постановката „Железния светилник“ на Театъра на Българската армия.

Утре Захариева ще бъде в Скопие.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна