Eмисия новини
от 09.00 часа

Чешкият президент изгори гигантски червени гащи

Кадър от видеозапис на пресконференцията, на която президентът Милош Земан изгори червените гащи.
Снимка: Blesk.cz

Чешкият президент Милош Земан свика пресконференция, за да изгори публично гигантски червени боксерки, съобщи БГНЕС.

Той насрочи събитието, без да даде тема, което предизвика серия от спекулации

„Времето за вадене на долно бельо в политика приключи“, каза Земан в кратка реч, преди с помощта на двама пожарникари да положи специално изработените огромни червени гащи в импровизирания мангал.

„Съжалявам, че ви накарах да изглеждате като малки идиоти, вие не заслужавате това“, каза той на репортерите, преди да си тръгне.

Поредната необичайна изява на президента е един вид отговор на акцията на чешката арт група „Жтоховен“, която през 2015 г. окачи тази част от човешкото облеклото върху резиденцията на Земан, с цел за да демонстрира негативното си отношение към политиката му.

Администрацията на Земан заведе бельото като актив на президентството, оценен на сумата от една крона. Според чешки медии преди изгарянето президентът купил боксерките от ведомството, като платил същата сума.

В последните месеци „Жтоховен“ произведе ризи и значки с червените гащи, за да протестира срещу преизбирането на Земан, но той с малко спечели изборите през януари.

Земан порица методите на арт групата и подчерта, че политиката трябва да се основава на обмена на аргументирани мнения и позиции, а не на ваденето на „кирливи ризи“.
Още от