Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заев:За напредъка в преговорите с Гърция принос има българската страна

Снимка: БГНЕС

Зоран Заев изрази очакване след подписването на договора, в най-скоро време Скопие да получи покана за начало на преговори за членство в Евросъюза.

След срещата с вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева тази вечер в Струмица, Заев заяви, че за напредъка в преговорите с Гърция принос има българската страна.

Заев каза още, че договорът между Скопие и Атина ще бъде подписан в неделя, въпреки протестите и даде за пример договора за добросъседство със София:

„Вероятно протестите и недоволството, които ще има в двете страни, са демократично право и вероятно поради различията протестите ще изкарат на повърхността всички предимства и всичко, по което има нужда да се дебатира, за такива исторически въпроси. Само ще ви подсетя, че имаше протести, имаше неприятни изказвания и преди да се случи договорът с България. Вече изминаха 10 месеца, откакто го подписахме в Скопие, заедно с премиера Борисов, нищо не загуби България, нищо не загуби Македония. Така ще бъде и с Гърция. - каза Зоран Заев.

Външният министър Екатерина Захариева изрази очакване подписването на договора между Скопие и Атина да деблокира процеса на европейска интеграция на Скопие и на  срещата на европейските лидери на 29-30 юни да бъде взето решение за започване на преговори със Скопие за членство:

„На 26-и когато съвет „общи въпроси“ , всъщност ще вземаме общи решение след което ще даде възможност на лидерите на 29- 30 юни да решат Македония да започне преговорите за членство. Надявам се, на отговорно отношение от опозицията от техен парламент без разбира се вмешателства в техните вътрешни работи  без да в никакъв начин да взимаме отношение , защото не ратифицирането на договора може да забави започването на преговори за две години. Показва смелост правителството, показва смелост и Гръцкия и Македонския премиери, нека на истина да направим така 26 да имаме отваряне на процедурата след повече от 15 години, започване преговори с република Македония.“ - заяви външният ни министър Екатерина Захариева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени