Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Министерството на здравеопазването предупреждава " Внимание, шири се птичи грип!", пише "Труд". В три континента има зараза по птиците.  Една от препоръките към хората е да не консумират сурови или полусурови яйца, месо и други птичи продукти. 
"Не яжте рохки яйца" е водещото заглавие на "Стандарт". Правят се засилени проверки по птицефермите заради зачестилите случаи на птичи грип по света.
Според "Телеграф", свлачището по пътя за Рилския манастир е укрепено временно. То тръгна след поройните дъждове преди три дни. Чака се помощ от държавата за трайно решаване на проблема.
"Монитор" информира за срещата на премиера Бойко Борисов с посланика на Съединените щати у нас Ерик Рубин. "България провежда активна и балансирана политика в региона на Балканите и в Европа.", е заявил Рубин. Той е подкрепил тезата на Борисов за подобряване на свързаността на страните от Балканите като основен инструмент за преодоляване на различията.
Истинските опасности за нашето здраве са тютюнопушенето, алкохолът и наднорменото тегло, пише "Сега". В днешния си брой изданието предлага информация кои са лъжите и митовете за храните. Най-големият проблем в развитите индустриални държави е този, че храни се предлагат в изобилие, обобщава вестникът.
"Монитор" съветва да избираме диета за отслабване според видовете затлъстяване. Специалисти са обобщили пет вида натрупване на излишни мазнини по тялото. Диетолозите съветват и да се храним според фазите на луната и всеки месец да се прави тридневна диета на вода, чай и плодови сокове.
Утвърденият невролог, член-кореспондент професор Лъчезар Трайков, съветва, в интервю за "24 часа", да товарим колкото може повече мозъка си, защото, ако има работа, той старее по-бавно. Освен това, е необходимо, с напредването на възрастта, да намалим количеството храна, по-малкото калории спомагат за забавяне на стареенето.
Забранява се паленето на огън на открито заради житните ниви, информира "Стандарт". Заповедта е издадена за община Благоевград. Тя спира използването на ракети и огнестрелни оръжия в районите с посеви и фуражни площадки.
Вестник "Труд" отбелязва 30-та годишнина от самотното околосветско плаване на Дончо Папазов по така наречения "невъзможен път". 50-годишният тогава българин пътува, за пръв път, по този маршрут 164 денонощия. Той отбеляза годишнината преди дни с празник в град Царево.
"Сега" предлага идеи за туризъм в почивните дни - разходка до  Самодивското пръскало- водопадът рекордьор на Родопите. До 70-метровия водопад се стига по екопътеката "Струилица", която е на 3 км от центъра на град Девин. 
"24 часа" помества информация за седемте най-интересни мача от световното първенство по футбол през следващата седмица.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени