Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещата Тръмп-Ким Чен-ун и споразумението за ново име на Македония са водещите международни теми от седмицата

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Срещата Тръмп-Ким и споразумението за ново име на Македония - водещи международни новини от седмицата. 
За първи път действащ американски президент се срещна със севернокорейски лидер. Във вторник, 12 юни, Доналд Тръмп и Ким Чен-ун си стиснаха ръцете в Сингапур, след което разговаряха 48 минути в присъствието само на преводачите си. След разговора и двамата се показаха въодушевени от срещата си. Тръмп и Ким подписаха и обща декларация, в която се обявиха за Корейски полуостров без ядрени оръжия. 
За първи път лидерска среща на най-развитите западни икономики и Япония беше компрометирана от САЩ.  Показа се подразнен от изявление на канадския премиер Джъстин Трюдо, че Канада ще наложи от 1 юли реципрочни мита за САЩ. президенът Доналд Тръмп нареди да бъде изтеглен подписът му под заключителната декларация от срещата на Г-7. 
Тази седмица Македония и Гърция произведоха дългоочакваната новина - премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас са постигнали споразумение по дългогодишния спор за името. Компромисът се нарича "Република Северна Македония". Това име, както се изрази Зоран Заев, укрепва македонската идентичност и е ключ към просперитета на страната. От своя страна премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви, че всички условия на Атина са били изпълнени. 
Наред с важните политически събития, светът стана футбол за близо месец. С церемония на московския стадион "Лужники" започна 21-то Световно първенство. 
Новинарския обзор на международните събития от седмицата чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени