Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се гласува вотът на недоверие към правителството на Алексис Ципрас в Гърция

Той беше поискан от опозицията, която не одобрява споразуманието за името Северна Македония

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Расте напрежението в гръцкия парламент, като опозицията обвинява директно премиера Алексис Ципрас в "предателство" заради договора за новото име на Македония.

Консерваторите от "Нова Демокрация", които внесоха искането за вот на недоверие, единодушно определят договора със Скопие, като "катастрофа за националните интереси на страната".

От Комунистическата партия вече обявиха, че напускат парламента и няма да участват в гласуването.

Разделение има в останалите три партии, като част от депутатите призовават да се подкрепи договора в името на "сигурността на Балканите". Депутатите от северна Гърция, където темата за името на Македония е болезнена, са поставени пред избор. Ако подкрепят Северна Македония избирателите ще свалят доверието си от тях.

Ключова остава позицията на националистите от "Независими гърци". Министърът на отбраната и лидер на партията получи днес писма от активисти, които го заплашват с масово напускане, ако не се оттегли от правителството.

Граждански организации свикват тази вечер митинг - протест срещу сделката със Скопие.

Въпреки силното напрежение в парламента, а и извън него, не се очаква политическа криза, защото управляващата коалиция има достатъчно гласове, за да остане на власт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна