Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти смятат, че ако договорът за името на Македония не бъде подписан, страната е заплашена от икономическа блокада от ЕС

Снимка: БГНЕС

Ако не бъде подписан и ратифициран договорът за името между Скопие и Атина, Македония я очаква икономическа блокада от страна на ЕС, смятат македонски икономически експерти. Ден преди планираната среща в Преспа за подписване на споразумението, очакванията за решение на четвървековния спор са големи, а политическите интриги в страната се задълбочават.  
Договорът за името между Скопие и Атина е последният шанс на Македония за европейско развитие на страната, смята икономическият журналист от телевизия "24 вести" Ирена Смилянска. Ако споразумението бъде отхвърлено от властите и от двете страни на границата, то последствията за Македония, според Смилянска, биха били пагубни: 
"Икономиката сериозно ще бъде заплашена. Европейските страни повече няма да бъдат заинтересовани да инвестират, чуждите инвеститори няма да идват, няма да бъдем интересни за тях. Ще бъдем затворени и само ще се движим назад вместо напред".
Въпреки оптизима, че европейското бъдеще на Македония ще е безоблачно, Смилянса допуска, че в страната може да се стигне до проблем заради масово напускане на квалифицирани кадри към Западна Европа - болест на новите страни членки, от която, според икономическият журналист, боледуват България и Хърватия: 
"Трябва да минат много години, за да се вдигне стандартът у нас, да можем да повишим заплатите на работниците и те да дойдат на нивото в Европейския съюз".
Преди планираното за утре подписване една от най-коментираните теми в македонските медии днес е публикация на изданието "Флорин полиси", според която Зоран Заев и Алексис Ципрас заслужава да получат Нобелова награда за мир заради постигнатото споразумение. 
Остават остри коментарите на опозицията и обвиненията, че договорът е предателство към македонската идентичност.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!