Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общо 1 милион лева ще отпусне Министерството на културата за библиотеките

Боил Банов на почетната церемония
Снимка: БГНЕС

Министерството на културата отпуска 1 милион лева за библиотеките, съобщи в Пловдив министър Боил Банов, който беше гост на първия форум на създаденото на 24 май -  Движение „Реформи в културата“.  Фокус на срещата беше проектът "Пловдив - европейска културна столица през 2019". 

Реплики за изгубено доверие и некоректна интерпретация на фактите си размениха участниците в Сдружението и министъра. Проф. Александър Кьосев акцентира върху липсата на стратегия и неизпълненото обещание бюджетът за култура да бъде 1% от БВП, а не половн, както е сега:

 "Той каза, че има увеличение тук и там, но не става дума затова. Министърът на културата има задача на своя правителствен екип да внуши, че културата е важна".

В отговор министър Банов пое ангажимент да запази Центъра за култура и дебат "Червената къща", да осигури средства за Националния център за книгата и добави, че в подкрепа на българските издателства, библиотеките ще получат един милион лева за покупки на книги от тях:

 "Освен на думи през годините - все думи, думи, думи, сега вече думите ще имат стойност. Един милион лева да се изкупуват книги на български издатели, да осъвременят фондовете".

Участниците в срещата чуха опасенията на авторите на проекта, но вече бивши членове на Управителния съвет на Фондация "Пловдив 20-19", че някои от събитията могат да се провалят заради липса на сцени и на зали в Пловдив и че проектът се е политизирал. Очаква се те да адресират своето

становище до министерството.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна