Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести в Гърция и Македония заради договора за името

Демонстранти пред гръцкия парламент в Атина в късния следобед на 16 юни 2018 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пред гръцкия парламент днес следобед започна нов протест под мотото „Среща с историята“. Организаторите от Комитета за борба за гръцкия характер на Македония отправиха призиви „Цяла Гърция на площад Синтагма“ и „Ако не сега - кога, ако не ние - кой!“.

В петък също имаше протести пред гръцкия парламент, като сутрешният беше малко по-масов от следобедния, но и при двата броят на протестиращите беше далеч от масовите демонстрации, организирани през януари и февруари в Солун и Атина.

Нов протест е планиран и утре в района на Преспанското езеро, където е предвидено подписването на споразумението за новото име Република Северна Македония, договорено от гръцкия и македонския премиер. За демонстрантите от много градове в Гърция организаторите са осигурили автобусен превоз на цени от 5 до 15 евро.

И опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ свиква утре в 13.30 часа местно време протестно шествие в град Битоля против споразумението по спора за името с Гърция, съобщава информационният сайт Плус инфо.

Според партията, споразумението, постигнато между премиера Зоран Заев и гръцкия му колега Алексис Ципрас, е изключително вредно и противоречащо на националните и държавните интереси на Македония. Говорителят на партията Димче Арсовски заяви, че ще използват всички демократични методи, за да попречат на това „частно споразумение за капитулация“ на Заев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени