Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Световното по "Хоризонт" - коментари, прогнози и предварителни нагласи

Стадионът "Космос Арена" в Самара, Русия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три дни след началото на Мондиал 2018 информационно-коментарното студио "Световното по "Хоризонт" предлога на слушателите тази сутрин коментар за мачовете снощи, предстоящите футболни срещи - очаквания и прогнози.

Снощи: в трета група в Саранск Перу загуби от Дания с 0:1, а в четвърта в Калининград - Хърватия победи Нигерия с 2:0.

В първия мач може да се отбележи добрата игра на вратаря на датчаните Каспер Шмайхел. Каспер на няколко пъти спаси вратата си от гол, не само през първото полувреме, а безспорно ситуацията на мача бе в края на първото полувреме, когато перуанците изпуснаха дузпа, бита неточно от Кристиан Куева. Тук пак се наложи да помага системата за видеоповторения, защото при нарушението за дузпата срещу Куева реферът от Гамбия Бакари Гасама остана безмълвен, но в последствие взе решение да отсъди 11-метров наказателен удар. Перуанците бяха припрени пред гола, и въпреки че имаха повече положения, не успяха. Датчаните много хитро се възползваха от шанса си в 59-ата минута, когато от изгодна голова позиция Юсуф Поулсен не сгреши. Предвид трите точки от тази възлова среща, "червеният динамит", заедно с изявения фаворит Франция, са основните претенденти за класиране на 1/8-финалите.

Другата среща снощи: Хърватия - Нигерия - много добрата тактическа дисциплина на момчетата на Златко Далич. През цялото време, хърватите контролираха събитията на терена и чакаха грешките на съперника, които дойдоха в 32-ата и 70-ата минута. Особено след първото попадение - автоголът на Етебо, това изключително поколение на хърватите много добре затвори пространствата в своята половина и не позволи на иначе считания за доста силен тим на Нигерия да създава положения пред Субашич. Сега е последният шанс за хърватите да постигнат нещо много голямо на такъв форум, а предпоставките са налице - повечето играчи са лидери в клубните си отбори и играят в едни от най-силните тимове на Европа - Реали Атлетико /М/, Барселона, Ювентус, Интер, Милан, Сампдория, Монако, Ливърпул, Шалке и др. За нигерийците срещата с Аржентина ще бъде от ключово значение, но и аржентинците не могат да си позволят никакво отпускане след нулевото равенство с Исландия. Групата е изключително интересна. Исландците доказаха, че са добър колектив и могат да объркат сметките на претендентите.

В звуковия файл можете да чуете какво каза защитникът от недалечното минало и юноша на Локомотив /Сф/, а сега спортен директор на Септември /Сф/ Кристиан Добрев, както и кореспондента ни в Русия Ангел Григоров.

Днес предстоят изключително интересни мачове  - в пета група от 15 часа в Самара - Коста Рика - Сърбия и от 21 в Ростов, считания за основен претендент за титлата отбор на Бразилия срещу непредвидимия състав на Швейцария, а в шеста съперници от 18 часа в Москва са световния шампион Германия и непредсказуемия отбор на Мексико.

Селекционерът на "ацтеките" Хуан Карлос Осорио е убеден, че Мексико трябва да надскочи себе си и да изиграе перфектен мач, ако иска да разчита на успех срещу Бундестима. "Трябва да контролираме емоциите си, да бъдем спокойни и да играем със сърце. Трябва да бъдем перфектни в защита и атака, ако искаме да победим. Не трябва да се страхуваме и ще играем за победа. Вярвам на 100 процента в качествата на моите играчи. Трябва да играем нашата си игра и да създаваме голови положения. Имаме достатъчно играчи, които са способни да вкарат голове на Германия", коментира Осорио.

Селекционерът на Бразилия Тите пък потвърди, че суперзвездата Неймар все още има притеснения от контузията, но вече е готов, за да играе много добре за отбора си на Световното първенство срещу Швейцария днес. Мачът е в Ростов на Дон и с него се открива битката в пета група на Световното. "Неймар все още не е на 100 процента готов, но е в доста привилегировано положение по отношение на физиката, заяви Тите в Ростов пред журналистите. Треньорът добави, че всички в отбора са на разположение, с изключение на нападателя на Шахтьор (Донецк) Фред. Мисля, че сме готови да изтрием срама от 2014-а година, заяви още наследникът на Карлос Дунга, под чието ръководство тимът има едва една загуба в последните 21 мача. Едва четирима играчи от унизителното 1:7 от Германия са оцелели при Тите и това са Maрсело, Паулиньо, Фернандиньо и Вилиан, а в тази среща не игра контузеният тогава Неймар. Треньорът, който стана популярен с успехите си с Коринтианс, буквално преобрази бразилците.

Какви са прогнозите и предварителните нагласи за предстоящите мачове можете да чуете в звуковия файл от живеещия в Швейцария бивш футболен национал Петър Александров, както и от кореспонденцията на Капка Тодорова от Германия.

Звездата на националния отбор на Египет Мохамед Салах е готов за следващия мач на тима на световното първенство по футбол, който е точно срещу домакина Русия. От Египетската футболна асоциация съобщиха, че Салах е можело да играе и в мача срещу Уругвай в петък, но от треньорския щаб са преценили, че няма смисъл здравето му да бъде рискувано в срещата с физически силния отбор на урусите. Египет загуби мача с 0:1 след късен гол на защитника Хосе Хименес. 26-годишният Салах, който реализира 44 гола за Ливърпул през този сезон, не е играл от финала в Шампионската лига, когато получи травма в рамото при сблъсък със Серхио Рамос. Мачът между Русия и Египет е във вторник в Санкт Петербург.

Нападателят на полския национален отбор по футбол Аркадиуш Милик получи нелепа травма два дни преди първия мач на тима на Мондиал 2018 срещу Сенегал. Милик се подхлъзнал и паднал на ръката си при посещение на състава в делфинариума в Сочи, където поляците са отседнали. Заради силната болка първоначалните опасения на  медицинския щаб са били за фрактура, но след изследване на скенер се оказало, че счупване няма, а нападателят на италианския Наполи се е отървал само с натъртване.

Световното първенство по футбол в Русия е едва след третия си ден, но на него вече са пропуснати повече дузпи, отколкото на целия предишен Мондиал в Бразилия преди четири години, сочи статистиката. По южноамериканските терени бе изпусната само една дузпа, а автор на пропуска стана френският нападател Карим Бензема, който не успя да намери мрежата на Швейцария от 11 метра.  Само вчера цели двама играчи не успяха да вкарат от бялата точка. Първо аржентинецът Лионел Меси не успя да вкара на вратаря на Исландия Ханес Халдорсон, а след това перуанецът Кристиан Куева стреля високо над вратата на Исландия. Част от статистиката са само дузпите, бити в редовното време и продълженията на мачовете.

Хуберт Вирт, германският привърженик на футбола, който пристига на Световното първенство с трактор, на който е закачена каравана, е пристигнал в Русия и ще наблюдава мача на Бундестима срещу Мексико. Билетът на германския ентусиаст ще бъде предаден лично от шефа на отдела по спорт и туризъм на Москва Николай Гуляев. По време на цялото пътуване Хуберт Вирт е преминал 2500 километра, след като тръгнал от родното си градче Форххайм в Северна Бавария и е стигнал до Москва. Тракторът, с който той се движи, е произведен през 1936-а година и си работи без проблем. Все пак Вирт казва, че е направил някои подобрения, за да няма проблеми в дългия път. Караваната, с която се движи тракторът и служи за спалня на Вирт, е на четири гуми, с дървен обков и зелен брезент на покрива. Компания на 70-годишният авантюрист прави вярното му куче- дакелът Хексе.

Цялото футболно студио „Световното по "Хоризонт“ с водещ Илиян Христов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!