Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция и Македония подписаха договор за решаване на дългогодишния спор за името

Нимиц: За да се намери решение за такъв проблем, се изисква много голямо лидерство и стратегическа визия

| обновено на 17.06.18 в 14:52
4
Македонският премиер Зоран Заев (вляво) и гръцкият - Алексис Ципрас, след подписването на договора за решаване на спора за името на Македония.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Македония и Гърция подписаха днес договор за разрешаване на продължаващия между тях 27 години спор за името на бившата югославска република и за стратегическо партньорство между двете страни.

Посредникът в спора за името Матю Нимиц, който днес завършва мисията си, отбеляза, че за да се намери решение за такъв проблем, се изисква много голямо лидерство и стратегическа визия.

„Премиерите на Гърция и Македония ми дадоха голям подарък за рождения ден“, каза Нимиц, който чества днес и рождения си ден.

„Беше дълъг и сложен процес, но резултатът от него бе справедливо, честно и изпълнимо споразумение, което ще бъде успех не само за отношенията между двете страни, а  ще е и пример за региона, Европа и света, че две съседки могат да решават проблеми“, подчерта Нимиц.

Церемонията по подписването се състоя тази сутрин в село Псарадес от гръцката страна на Преспанското езеро, а в нея се включиха и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и еврокомисарят Йоханес Хан.

Могерини определи деня като исторически. „Това е много добър ден за двете страни, но аз и комисарят Хан сме тук, за да кажем, че е много добър ден за Европейския съюз, Европа и Балканите. Това наистина е исторически ден“, каза тя.

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заяви, че се надява на Европейския съвет в края на месеца перспективата за членство на Македония ще бъде потвърдена.

„Спомням си като започнахме. Бях в Скопие няколко пъти. Имахме много пресконференции, обикновено през нощта. Времето беше дъждовно буквално, а и в преносен смисъл. Гражданите на бъдещата Северна Македония заслужават ясна евроатлантическа перспектива. Уверен съм, че след две седмици страните от ЕС ще дадат позитивен отговор за тази перспектива“, каза Хан.

Символично с лодка акостираха на гръцкия бряг в Псарадес македонският премиер Зоран Заев и външният министър на Скопие Никола Димитров. Те бяха посрещнати от гръцкия премиер Алексис Ципрас, след което Заев и Ципрас направиха кратки изявления, последвали от подписването на историческия договор между Скопие и Атина от първите дипломати на двете държави.

С подписването на документа Скопие и Атина правят решителна крачка към начало на процеса по евроатлантическа интеграция на Македония. В договора, подписан от външните министри Никола Димитров и Никос Кодзиас, и международния посредник на ООН Матю Нимиц, е записано, че името за вътрешна и външна употреба ще бъде Република Северна Македония, официален език - македонски. Двете страни се съгласяват още под термините „Македония“ и „македонски“ да се разбират като едноименната северна гръцка област, така и новата държава.

Като документ, който ще донесе полза и за двете страни и целия регион определи подписването на договора премиерът Зоран Заев. Той определи деня като исторически и цитира думите на Аристотел, че нищо не може да се постигне без смелост, вяра и надежда.

„Днес можем спокойно да кажем, че сме горди с нашия нов договор. Горди сме затова, че се обединихме около решението на един спор, който ни делеше и избрахме решението, което ни обединява сега и нека бъде така завинаги. Колко хубав и голям исторически ден. Позволете ми да перефразирам две мисли от славния гръцки философ Аристотел: „Няма да можеш да постигнеш нищо без храброст. Храбростта е най-голяма доблест, веднъж, после чест“. И втората: „Надеждата е буден сън“. Тези две мисли на Аристотел говорят, че когато имаш вяра, храброст и надежда можеш планини да поместиш“, каза Заев.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас, който заяви, че двете страни имат общ дълг - да направят решителни стъпки, за да се отърсят от бремето на историята, сравни споразумението с балканска песен, чийто текст сега двата народа пишат, всяка на своя език.

„Днес сме тук, защото гледаме направо в очите историята на нашите народи. И двамата премиери сме тук, за да изпълним нашия патриотичния дълг. Днес срещата ни не е, за да оплакваме загубите от миналото. Ние днес правим историческа крачка, за да има в бъдеще само победители“, заяви Ципрас.

Накрая на церемонията Зоран Заев си свали вратовръзката и я подари на своя гръцки колега Ципрас, известен с обичайния си стил да бъде без вратовръзка на официални събития. 

Договорът може да влезе в сила само след като бъде одобрен от парламентите и на македонската, и на гръцката страна, а през есента в Македония се очаква провеждане на референдум по въпроса. До края на годината трябва да бъдат направени нужните конституционни промени, залегнали в споразумението.

Очаква се още утре правителството в Скопие да одобри договора, а до средата на седмицата се предвижда внасянето му за обсъждане в парламента и в комисията за външна политика, председателствана от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Гръцкото правителство ще бърза да го вкара преди януари месец, когато в южната ни съседка стартира и предизборната кампания.

След церемонията двете делегации ще проведат официална среща в македонското село Отешево.

В същото време подписването на договора е съпроводено и от протести. Населението на Северна Гърция ще изрази недоволството си в Преспа, а главната опозиционна партия в Македония - ВМРО-ДПМНЕ, която смята, че договорът противоречи на националните интереси, организира протестен марш в Битоля.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия