Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В следващите часове ще стане ясно на какъв компромис са готови християндемократите на Меркел

Снимка: БТА

Ще се задълбочи ли разривът между консерваторите в Германия, който може да доведе до падане на правителството на Ангела Меркел? Днес е денят, в който това ще се реши. На две паралелни срещи – на християндемократите в Берлин и на Християнсоциалния съюз в Мюнхен, ще се обсъжда плана на министъра на вътрешните работи за справяне с бежанците по границата на Германия.

Именно този план е в основата на конфликта между християндемократите и Християнсоциалния съюз. Тъй като през октомври в Бавария предстоят тежки парламентарни избори, баварският ХСС иска да наложи нова, много по-твърда линия спрямо приема на бежанци в Германия. Според плана на министъра на вътрешните работи Хорст Зеехофер, хора, които са влезли в други страни-членки на ЕС, трябва да бъдат връщани обратно още на границата. Ангела Меркел пък настоява да се търси общо европейско решение, тъй като според нея подобен подход ще разедини общността и ще създаде повече проблеми, отколкото решения.

Вчера Зеехофер даде на Меркел две седмици да намери това европейско решение с лидерите от страните от ЕС. Днес той се опита да смекчи тона, като посочи, че разривът между неговата баварска партия и германския канцлер Ангела Меркел е сериозен, но може да бъде преодолян. С това той изяви готовност да направи компромис, за да избегне мащабна коалиционна криза, която заплашваше правителството на Меркел заради различни виждания в областта на миграционната политика. Засега партията му му дава 100-процентовата си подкрепа. В следващите часове ще стане ясно и на какъв компромис са готови християндемократите на Ангела Меркел.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна