Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на безработицата в Турция до 22-месечно дъно и добър ръст на продажбите на дребно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нивото на безработицата в Турция се понижи през март до близо двегодишно дъно, докато растежът на търговията на дребно се ускори слабо през април, показват данни на Турският статистически институт, които са факт само дни преди предстоящите в неделя (24-ти юни) важни президентски избори в нашата съседка.

Нивото на безработица се понижи през март до 22-месечно дъно от 10,1% спрямо 10,6% през февруари и спрямо 11,7% година по-рано (през март 2017-а година). Това е най-ниската безработица в Турция от май 2016-а година, когато тя беше на ниво от 9,4%.

Броят на безработните турски граждани се понижи през третия месец на годината до 3,21 милиона от 3,35 милиона през февруари.

Турският статистически институт представи и данни, показващи известно ускоряване на растежа на продажбите на дребно в страната спрямо година по-рано до 8,0% през април от 7,7% през март. Продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се повишиха с 9,0%, докато продажбите на нехранителни стоки, изключвайки автомобилните горива, нараснаха със 7,1 на сто.

Продажбите на дребно се повишиха през април на сезонно и календарно-изгладена база с 0,5% спрямо март, когато нараснаха с 0,8 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени