Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева призова националните парламенти на страните от ЕС да подкрепят страните от Западните Балкани

Външните министри на България и Македония Екатерина Захариева и Никола Димитров
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева призова националните парламенти на страните-членки на ЕС да подкрепят страните от Западните Балкани в европейската им интеграция. Това заяви тя на заключителната Конференция на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз в София:

"На 26 юни предстои съвет по общи въпроси, който ще разгледа и доклада по разширяване и се надявам, защото 2016-а година си спомняте, че нямаше заключения, Българското председателство полага всички усилия тази година да има заключения, които да дадат и да вземат решения за започване на преговори с нашите приятели от Скопие, след решаването за името, както и позитивен тон и препоръка за нашите приятели в Тирана".   

От София външният министър на Македония Никола Димитров, ден след подписването на споразумението за името Северна Македония, отново напомни, че Скопие очаква покана за членство в ЕС и НАТО:
"Чакаме пред вратата на ЕС и НАТО твърде много години. За нас е важно да знаем, че веднъж намерили ключа, няма да има друга врата, която да бъде затръшната в лицето ни".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени