Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел има две седмици за овладяване на правителствената криза

| обновено на 18.06.18 в 17:47
Канцлерът Ангела Меркел с лидера на ХСС Хорст Зеехофер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Планът на германския вътрешен министър Хорст Зеехофер за връщане на мигранти още от границата няма да бъде задействан преди срещата на върха на ЕС в края на месеца. Баварският консерватор Зеехофер дава две седмици време на канцлера Меркел да се опита да постигне общоевропейско решение. Ако това не стане, Зеехофер ще приложи оспорвания си план и Германия ще наложи ограничителните мерки за достъп на мигранти до Федералната република.

Политическата криза в Германия е овладяна. Поне за сега. Продължението се очаква още на 1-ви юли, непосредствено след лидерската среща на ЕС, когато Ангела Меркел трябва да постигне компромис в миграционната политика на ЕС. „Евентуален провал в Брюксел не трябва да означава автоматично въвеждане на ограниченията“, подчерта Меркел. "П
одкрепяме усилията на вътрешния министър Хорст Зеехофер за допълнителни мерки за ограничаване на миграцията. Според нашите разбирания трябва да защитаваме германските, но и европейските интереси. Затова не искаме да действаме едностранно, да взимаме национални решения без предварително обсъждане и в тежест на трети страни", каза канцлерът.

Меркел се стреми към постигането на двустранни спогодби с държави като Италия, Австрия, Гърция и България за връщането на мигранти, които вече са получили отказ за убежище, стана ясно от думите на Меркел в Берлин.

От Мюнхен вътрешният й министър Зеехофер обаче предупреди: "
Все още не сме овладели миграционния проблем." Зеехофер е лидер на Христоянсоциалния съюз, баварският партньор на партията на християндемократите на Меркел. Вътрешният министър подчерта различията по същество между него и канцлера. И допълни: "Не сме отговорни за решенията, които на практика разделиха Европа. Християнсоциалният съюз подкрепя европейско споразумение по темата и усилията, то да бъде постигнато. Подкрепата ни е на първо място за канцлера Меркел в опита й да постигне двустранни споразумения за обратно приемане на бежанци, които нямат право на убежище."

Хорст Зеехофер подчерта, че на германските граници ще се връщат всички мигранти, които имат забрана за влизане в страната. Следващата стъпка в плана на министъра е връщането на мъже, жени и деца, които са регистрирани като бежанци в други европейски държави. Ангела Меркел обаче намекна, че прилагането на такива ограничителни мерки е от компетенцията на канцлера.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна