Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк очаква известно съживяване на германската икономика през второто тримесечие

Снимка: bundesbank.de

Германската икономика би трябвало да набере скорост през второто тримесечие след слабото начало на годината, заяви в понеделник Бундесбанк, визирайки растящите държавни разходи и отминаването на негативния ефект от временни фактори като грипната вълна през предходните три месеца, съобщава агенция Ройтерс.

Трябва да се има предвид, че растежът на германската икономика се забави наполовина до 0,3% през периода януари - март в сравнение с последното тримесечие на 2017-а година в резултат на по-слабата търговия и по-малките държавни разходи. Заплахата от ескалация на търговското напрежение между САЩ и останалия свят пък доведе до влошаване на икономическите перспективи.

"След сдържан растеж в началото на 2018-а година, икономиката на Германия би трябвало да се разрасне с по-силен темп през пролетта", посочи Бундесбанк при представяне на своя редовен месечен доклад.

Германската централна банка обаче добави, че очакваният подем през второто тримесечие няма да съответства на високите нива на растеж, наблюдавани през миналата година главно поради слабата бизнес активност в индустриалния сектор.

Индустриалните поръчки, производството и износът се понижиха през април, влошавайки се за трети от първите четири месеца на годината. Това сигнализира за продължаваща икономическа слабост, която обаче редица анализатори свързват главно с по-дългите национални празници, студеното време и грипните епидемии.

Бундесбанк отбеляза, че освен по-високите държавни разходи, бумът в строителния сектор и силното частно потребление трябва да помогнат за подобряване на икономическия растеж през второто тримесечие. Според нея растежът на частното потребление ще остане водещ двигател за германската икономика като цяло.

В петък централната банка намали рязко прогнозата си за растежа на германската икономика през настоящата година и каза, че търговските и политическите опасения са направили икономическите перспективи по-несигурни, визирайки търговският спор с Вашингтон и формирането на антисистемното правителство в Италия.

По-слабото търсене зад граница и недостигът на работна ръка в Германия разкриват за наличието на слабост в сърцето на експортно-ориентираната и осланяща се до голяма степен на тежката индустрия германска икономика, допълни Бундесбанк.

Германската централна банка вече очаква нарастване на БВП с 2,0% през тази година, което е доста под прогнозирания в края на предходната година растеж от 2,5 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени