Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индексът "Дау Джоунс" се раздели с близо 250 пункта при старта на търговията на Уолстрийт

Американските акции се намира под натиск от продажби в началото на търговията на Уолстрийт в понеделник с оглед на инвеститорските притеснения за търговска война между САЩ и Китай, като индексът на сините чипове "Дау Джоунс" е на път да излезе на загуба за пета поредна сесия.

Пазарните участници продължават да акцентират върху ескалиращия търговски спор между САЩ и Китай, след като в петък президента на САЩ Доналд Тръмп представи списък с китайски стоки, които от 6-ти юли ще бъдат облагани с мито в размер на 25%. Това беше последвано от оповестяване на аналогичен списък с американски стоки, които ще бъдат обложени с подобни мита от страна на китайското министерство на търговията.

Индексът DJIA стартира днешната търговия, губейки близо 250 пункта, преди неговият спад да се ограничи около ниво от 24 870 пункта - с около 200 пункта под петъчното ниво на затваряне, или понижение с 0,85%. Това се очертава петата поредна сесия на търговия, в която индексът на сините чипове е на червена територия, като от началото на 2018-а година индексът DJIA се повишава с едва 0,5 на сто.

Широкият индекс S&P500 се понижава с 0,6%, но все още остава с 3,3% на неговите нива от началото на годината, докато технологичният индекс Nasdaq Composite се понижава с 0,5%, търгувайки се обаче недалеч от неговия нов рекорден връх, достигнат в четвъртък (на 14-ти юни) и с повишение от близо 12% в рамките на настоящата година.

Днешното понижение на Уолстрийт е доста всеобхватно като цели 9 от 11-те секторни подиндекси на S&P500 са оцветени в червено. Сред най-големите губещи са акциите на финансовите компании със понижение на съответния индекс от над 1%. Единственият сектор, показващ подобрение в рамките на днешната търговия, е енергийният, който нараства с 1,3% в резултат на добър отскок на петролните фючърси след информация, че на срещата в петък на "ОПЕК+" ще бъде договорено само "скромно" повишение на производството на петрол с между 300 хиляди и 600 хиляди барела на ден. След сутрешно понижение с над 1,5% към 63,59 долара за барел, сега фючърсите на американския лек суров петрол нарастват слабо към 65,30 долара за барел. В същото време фючърсите на петрола сoрт брент поскъпват с 1,2% към 74,50 долара за барел, парирайки сутрешно понижение до 72,45 долара за барел (най-ниско негово ниво от началото на месец май).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна