Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арести в Скопие и Атина заради новото име на Македония

Полицията използва късно в неделя сълзотворен газ срещу демонстранти в Скопие, опитващи се да нахлуят в парламента по време на протеста срещу договора с Гърция за новото име на Македония.
Снимка: Ройтерс

17 ранени, 10 от които полицаи, и 26-има арестувани - това е резултатът от снощните сблъсъци между македонските органи на реда и антиправителствени демонстранти пред сградата на парламента в Скопие. Македонското МВР съобщи, че за да се предотврати насилствено нахлуване в Собранието е употребен сълзотворен газ.

Кабинетът на Зоран Заев одобри проектозакон за ратификация на договора с Гърция за новото име - Република Северна Македония. Проектът се очаква да бъде внесен в парламента утре.

В София, в рамките на конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите от Европейския съюз, македонският външен министър Никола Димитров припомни, че Скопие очаква покана за присъединяване към НАТО и дата за начало на преговори за еврочленство.

„Чакаме пред вратата на ЕС и НАТО твърде много години. За нас е важно да знаем, че веднъж намерили ключа, няма да има друга врата, която да бъде затръшната в лицето ни“, каза Димитров.

В гръцката столица Атина тази сутрин е бил арестуван депутатът от крайнодясната партия „Златна зора“ Константинос Барбарусис, който се укриваше от петък, когато призова от парламентарната трибуна за военен преврат заради договора за името на Македония. Прокуратурата го обвинява в държавна измяна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!