Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Доверени проверители на информация“ се събират тази седмица в Рим

Българският еврокомисар Мария Габриел
Снимка: БГНЕС

Проверители на информация от цяла Европа ще се съберат тази седмица в Рим, където се очаква да бъде поставено началото на европейската мрежа на т.нар. „доверени проверители на информация“. Това съобщи пред „Хоризонт“ еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Срещата е част от усилията на ЕС за борба срещу фалшивите новини.

Еврокомисар Габриел припомни, че има ясен график на работата, като първо се очаква да е готов кодексът за борба с дезинформацията.

„До юли този кодекс трябва да бъде готов, а през октомври да имаме ясни, видими резултати, след което аз спазвам правото през декември да изляза с анализ  на направеното и ако трябва да се направят следващи предложения, включително законодателно и това остава все още опция“, каза тя. 

На въпрос ще бъдат ли заличавани акаунти и дори цели платформи, ако се установи, че съзнателно разпространяват фалшиви новини, еврокомисар Габриел отговори:

„Това сигурно ще бъде част от бъдещия кодекс, защото това искаме като ангажимент от страна на платформите от социалните мрежи, когато „доверени проверители на информация“ ясно кажат, че е някоя новина е фалшива. Една от мерките е да бъдат изличавани фалшивите акаунти, за да може тази информация да няма видимостта, която сега има. За това говорим паралелно за работата с тях, за да се засили видимостта на качественото съдържание“.

Еврокомисар Габриел добави, че ще се бори за общ европейски подход към дезинформацията, който значително да намали нейната маса.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна