Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп намеква за оттегляне от договор за оръжия в Космоса

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп даде да се разбере, че за пореден път под негово ръководство Вашингтон ще спре да изпълнява важно международно споразумение.

Става дума за договора за Космоса от 1967 година, който задължава страните по него, включително САЩ, да не разполагат оръжия за масово поразяване в Космоса.

„Когато става въпрос за отбраната на Америка не е достатъчно само да имаме Американско присъствие в космоса, трябва да имаме Американска доминация в Космоса, това е много важно. За това заповядаме на Пентагона незабавно да започне необходимия процес за основаване на космически сили, като шести вид войски във въоръжените ни сили“, каза Тръмп. 

Гражданите на САЩ са само около 4 процента от глобалното население, но притежават 40 на сто от леките стрелкови оръжия по света, предаде Франс прес, като се позова на изследване на женевския Институт за международни отношения.

В абсолютна стойност броят на този вид оръжия, притежавани от цивилни, е общо 857 милиона в глобален мащаб. 393 милиона от тях са собственост на цивилни в САЩ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени