Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва обсъждането на проектозакона за личната помощ за хората с увреждания

Снимка: БГНЕС

Националният съвет за интеграция на хората с увреждания ще обсъди внесения от омбудсмана Мая Манолова проект на Закон за личната помощ.

В заседанието ще участват и ръководствата на национално представителните организации на бизнеса и синдикатите и родителите на деца и младежи с увреждания, след чиито протести се стигна до подготвянето на законопроекта.

Палатковите протестни лагери в страната вече са пет. Първият бе издигнат пред НС на 1 юни, а последният – от вчера – в Русе. Майките на децата ще останат в палатките до приемането на Закона за личната помощ.

При представянето днес ще станат ясни вариантите на разчети колко ще струва това на бюджета, каза Мая Манолова.

„Наясно сме, че решаващата дума ще е на финансовия министър“.

От КНСБ обаче определят законопроекта като „работа на парче“, а Капка Панайотова от Центъра за независим живот смята, че трябва да има няколко услуги за лична помощ.

„Всички са се вторачили в личната помощ, предимно заради пари, а не заради личната помощ. Остават онези хора с наистина тежка телесна зависимост, които или нямат семейства, или не искат да обременяват семействата със себе си. Така че, много е спорен. Важното е да не допуснем той да бъде изроден“, коментира тя.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна