Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиан Войнов: Директното влияние на Брекзит върху България няма да е голямо

Юлиан Войнов
Снимка: БГНЕС

Директното влияние на Брекзит върху България няма да е голямо, каза Юлиан Войнов, член на Управителния съвет на Българската Чийвнинг асоциация, в интервю за предаването „Преди всички“.

Търговският оборот на България с Великобритания е в порядъка на 2% от българския БВП, което са минимални стойности, посочи Войнов преди днешната конференция в София „Въздействието на Брекзит върху България - какво ще се промени и какво ще остане същото“. Тя е организирана в сътрудничество с Британското посолство в България, Британско-българска бизнес асоциация и СУ „Св. Климент Охридски“.

Според него е по-интересно дали няма да пострадат взаимоотношенията на други членки на ЕС, които са големи търговски партньори на България като Германия, Франция, Италия и по този начин да повлияят индиректно върху нашата икономика. 

Възможно е, след като Великобритания напускане ЕС, да се увеличат чуждестранните инвестиции у нас, смята Войнов.

„Брекзит при всички случай ще се отрази негативно върху отношенията между Великобритания и ЕС. От друга страна обаче може да се окаже и ползотворен за България, тъй като едно от последствията на Брекзит е повишаване на митническите тарифи между Европа и Великобритания, което може да принуди определени инвеститори да прехвърлят част от производството си в страни с по-малки разходи и по този начин да се облагодетелстваме“, каза той.

Според него в момента единственото, което не е ясно по отношение на политическия ангажимент на Великобритания, е по какъв сценарий ще се проведе Брекзит, какви отношения ще останат след излизането на страната от ЕС, какви договори ще бъдат подписани.

Войнов уточни, че според социологическите проучвания, желаещите британци да напуснат ЕС са малцинство и надделяват мненията на тези, които искат да останат.

„Не е ясно как ще завърши целият този процес, дали Великобритания ще напусне, но ние сме длъжни да се съобразим с това решение. Сценариите, които се дебатират и има консенсус между експертите, са, че най-вероятно ще се върви или към някакво всеобхватно търговско споразумение с Великобритания от рода на подписаното  с Канада, което е изцяло международно, стъпващо на международните договори, или някакво силно обвързващо с ЕС от рода на договорите, които ЕС подписа с Украйна, Молдова, Грузия, където е застъпено сериозно позоваване на общото право на ЕС, за което към момента Великобритания отказва да приеме, въпреки че след напускането едно от нещата които със сигурност ще се случат, е, че цялото законодателство, което страната смята за релевантно и което полза до момента на базата на членството си в ЕС, ще бъде прехвърлено автоматично в близката правна система“, каза той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна