Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маковей: Текстове в директивата за авторското право биха могли да застрашат независимата журналистика

Определени текстове в европейската директива за авторското право биха могли да застрашат независимата журналистика и свободата на изразяване в интернет, заяви в интервю за предаването "Преди всички" евродепутатът Моника Маковей.

Документът трябва да бъде разгледан днес и гласуван от правната комисия на Европарламента. В гласуването, което се определя като ключово за въвеждането на директивата, ще участват и българските евродепутати Ангел Джамбазки и Емил Радев.

Дебатът касае два члена на директивата – 11-и и 13-и.

Първият – с цел да защити авторските права на журналистите в епохата на непрекъснато споделяне в социалните мрежи, ограничава позоваването на вече публикувани материали. Според критиците му той защитава интересите на големите медийни магнати и пречи на независимата журналистика.

Подозрението към член 13-и е, че даже може да е и по-сериозен инструмент в интерес на корпорациите. За да ограничи пиратското разпространение на музика и друго изкуство, той задължава дистрибутори на информация като Ютюб и Фейсбук да заложат т.нар. "ъплоуд филтри", които спират качването на клипове и снимки с авторски права в социалните мрежи. Страховете около този текст са, че може да попречи на независимите творци да разпространяват работата си в интернет.

„В този случай сме обединени във вярването си, че свободният поток от информация е жизнено важен за демокрацията и по тази причина споделянето на новини и публична информация не трябва да бъде ограничавано“, каза Маковей.

Според нея правата на продуцентите, артистите и музикантите, и другите създатели на съдържание трябва да бъдат защитавани, но в същото време общественият достъп до новини и публична информация не трябва да бъде ограничаван.

„Реформата в авторското право, която е нужна, не трябва да е в ущърб на свободните и честни журналисти и да разширява съществуващия монопол върху политиците и медийните магнати върху медийния пазар, защото такъв монопол съществува в много страни-членки на ЕС. Трябва да подкрепим разследващите журналисти, които се борят с корупцията, с организираната престъпност, с тероризма, това е жизнено важно. Нека не забравяме, че в момента независими издания цитират източниците си с линкове към вече публикувани факти“, каза евродепутатът.

„Заради това член 11, ако бъде приет, ще спре този аспект от работата на разследващите журналисти. За тях няма да е лесно и незабавно да се позовават на вече публикувани източници, а дори по-лошо – могат да не получат съгласие за авторските права на свързаните материали, а в краен случай да им се наложи да плащат за тях. За да е ясно – става въпрос за позоваване на общодостъпни източници на информация, която вече е в публичното пространство. Последствията за обществото са големи, защото бъдещи разследвания, подобни на „Парадайз пейпърс“ и „Азербайджанската перачница“, ще бъдат много трудни. Така мафиотският октопод в прането на пари може да остане неосветлен в бъдеще, а престъпниците да не бъдат наказани“, каза Моника Маковей.

Според нея член 11-и трябва да бъде изцяло премахнат, а член 13-и – променен. „Уважавам авторското право и знам, че то се нарушава в много полета. Вярвам, че новата директива увеличава защитата на тези права. В практиката трябва да постигнем баланса между авторското право и правото на обществена информация и изразяване, отнесено към независимите медии. Важното е, че имаме небалансирани текстове в директивата, като членовете 11-и и 13-и, които трябва да бъдат поправени, за да могат независимите медии да осветяват мръсния бизнес и свързаните с него политици. Правото да знаеш – това трябва да е приоритет за нас и е важно член 11-и да бъде премахнат, а за член 13-и да се да използва по-различна формула“, подчерта Маковей.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна