Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп предупреди за рязка ескалация на търговския конфликт с Китай, заплашвайки Пекин с допълнителни мита за 200 млрд. долара

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да ескалира търговския конфликт с Китай, като поиска от администрацията на Белия дом да определи допълнителна група от вносни китайски стоки за 200 млрд. долара годишно, на които да бъде наложено мито от 10%, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Предупреждението на Тръмп е факт, след като Пекин обяви, че ще отговори с еквивалентни по размер мерки на планираните от САЩ митнически тарифи от 25% върху китайски стоки за 50 млрд. долара годишно, които ще влязат в сила от 6-и юли. Според редица анализатори и икономисти, ако бъдат осъществени последните планове на американския президент, това вероятно ще вкара двете най-големите икономики в света в реална търговска война.

"За съжаление, Китай реши, че ще повиши митата за вноса на американски стоки на стойност 50 милиарда щатски долара", посочи Доналд Тръмп в специално изявление в понеделник вечерта и поиска от търговския представител на САЩ Робърт Лайтизер да определи допълнителна група от китайски стоки за 200 млрд. долара, които да бъдат обложи в бъдеще с мито от 10%. Ако Китай приложи еквивалентни по размер репресивни мерки, Тръмп заплаши да ескалира търговското напрежение, като наложи митнически тарифи на допълнителни китайски продукти, внасяни в САЩ, за още 200 млрд. долара.

"Трябва да се предприемат по-нататъшни действия, за да се насърчи Китай да промени своите нечестните търговски практики, да отвори пазарите си за американските стоки и да приеме по-балансирани търговски отношения", подчерта в своето изявление Доналд Тръмп.

В същото време президентът на САЩ се похвали за "отличните си отношения" с китайския президент Си Цзинпин и каза, че двамата ще продължат да работят заедно по редица въпроси. "Но Съединените щати повече няма да позволяват на Китай и на другите страни в света да се възползват от търговията с нас", заяви Тръмп.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени