Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътеводител на фестивалния стопаджия – "Опера в летния театър", Варна 2018

БНР Новини
Снимка: Държавна опера Варна

От 20 юни до 23 август ще се проведе девето издание на фестивала „Опера в летния театър“ във Варна 13 различни оперни, оперетни, балетни и мюзикълни вечери. Премиерите са общо седем – три опери, два мюзикъла, балет и оперета. Партньори в това издание ще бъдат националната опера на Сърбия и държавната опера в Истанбул. С тях правят „Пепеляшка“ на Росини и „Летящият холандец“ на Вагнер.

На 20 юни фестивалът започва с мюзикъла „Да пееш под дъжда“ с Орлин Горанов и Мариан Бачев, който ще бъде повторен и на 17 август. Следва още един мюзикъл – за първи път „Зоро“ (28 юни и 21 август) по музиката на „Джипси Кингс“ с участието на Велин Михайлов и Илина Михайлова, Свилен Симеонов. И двете заглавия ще дирижира Страцимир Павлов.

Междувременно оркестърът на Варненската опера под диригентството на Пиеро Романо ще открие международния музикален фестивал „Варненско лято“ като партнира на Александрина Пендачанска за гала концерта наречен „Това съм аз“.

Следващите вечери са посветени на операта –„Кармен“ на Бизе (2 юли) със Саня Анастасия, Ивайло Михайлов, Деян Вачков и Ирина Жекова, а диригент ще бъде Иван Кожухаров. На 4 юли е „Пепеляшка“ на Росини с Валентина Куцарова, Пабло Камесейе, Свилен Николов и Делян Славов. На пулта ще застане Николета Конти Следва „Тоска“ на Пучини (7 юли) с диригент Деян Савич и с Драгана Радакович, Милен Божков и Вук Зекич. 

На 12 юли ще бъде премиерата на „Летящият холандец“ на Вагнер с диригент Ерих Биндер и с Линка Стоянова, Гео Чобанов и Мирослав Христов.

Тази година от 13 до 30 юли на летния театър във Варна ще се състои международният балетен конкурс, но за феновете на операта има предложения за концерти и спектакли на сцената на Римските терми – очарователно място за по-камерни представления.

В началото на август отново се завръща „Опера в летния театър“ с премиера на „Джоконда“ на Понкиели (7 август). Това ще бъде първо представяне на тази опера във Варна. Григор Паликаров ще дирижира Димитринка Райчева, Валерий Георгиев, Бойка Василева, Даниела Дякова и Венцеслав Анастасов. За да завършим с оперите ще споменем „Травиата“ на Верди на 20 август с диригент Паоло Олми и с Илина Михайлова, Иван Момиров, Пламен Димитров.

В програмата на фестивала е включена и оперетата „Царицата на чардаша“ на Калман (14.08). Александър Мутафчийски ще възстанови легендарна постановка на Видин Даскалов от1996 година.
Единственото балетно заглавие е „Лебедово езеро“ на Чайковски в редакцията на Сергей Бобров.
По традиция фестивалът завършва с грандиозен Гала концерт. Специален гост тази година ще бъде Фабио Армилиато, а на пулта ще застане Борислав Иванов.

Всичко за фестивала и за поканените солисти, диригенти, постановъчни екипи може да научите от разговора с Даниела Димова – директор на продуцентския театрално-музикален център.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени