Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Радославов: Животът на Дядо Добри не подлежи на "влизане с взлом"

"Дядо Добри - светецът от Байлово". Една въздействаща история, събрана в едноименната книга, написана от Борислав Радославов, след много срещи и разговори с благодетеля в продължение на повече пет години ви представихме в сутрешното ни "Радиокафе".

Чувал съм много напътствия от него към мен, към хората, към обществото за смирение, за доброта, за човеколюбие и да бъдем хора преди всичко, каза още в началото на гостуването си в студиото на Радио София Борислав Радославов:

Въпреки няколкото известни факта за дядо Добри, повечето хора не знаят защо е отдал живота си на святото дело да събира дарения за православни храмове, какво е семейството му и какви са хората, които са го подкрепяли в мисията му. Основната му молба към тези хора е била именно да не се показват и да не обясняват защо правят това. Най-довереният му човек е била една жена от Елин Пелин, на която той дава всичките пари, които успява да събере. След това тя ги внася в банка и, когато се наложи и където прецени дядо Добри, та извършва самите парични преводи.

Животът на дядо Добри не подлежи на "влизане с взлом", категоричен е Борислав Радославов и припомня, че до края на живота си, на 103 години, крие емоциите и чувствата си дори от най-близките си хора. По думите му в книгата са събрание много неразказани истории за "светеца от Байлово". Сред тях е и тази, че той предпочитал да броди пеша из различни кътчета на страната "като един съвременен Левски". Друг малко известен факт е, че преломният момент в неговия живот е по време на Втората световна война, когато при бомбардировките над София избухва снаряд и убива най-близкия му приятел в армията, а дядо Добри оглушава с едното ухо. След тази случка той започва да се смирява, да се обръща към духовното литература и да се уединява.

Книгата "Дядо Добри - светецът от Байлово" излиза днес, но официалното й представяне ще бъде на 27 юни от 18.30 часа в Младежкия театър "Николай Бинев" в София.
   
 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна