Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Световното по "Хоризонт" - Мохамед Салах влиза в игра днес

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започваме със снощната инфарктна победа в края на Англия с 2:1 над Тунис в 7-ма група. В герой за островитяните се превърна Хари Кейн, който първо откри резултата в 11-ата, а в добавеното от рефера време донесе и трите точки на Англия.

Голът на Хари Кейн доведе до делириум около 2000 английски фена на стадиона във Волгоград и милиони други изпълнили пъбовете на острова в понеделник вечер.

Веднага след мача Хари Кейн попадна в заглавията на печатните издания: „Трите лъва изреваха срещу Тунис“, пише в заглавие „Дейли стар“, а „Сън“ отбелязва „Кейн си го бива, предава кореспондентът на БНР във Великобритания Веселин Паунов. 

"Той спаси Англия с гол в последната минута за радост на феновете, изпълнили заведенията в страната“. „Таймс“ пише: „Английските фонове пееха във Волгоград как ще стигнат до финала в Москва. След последния съдийски сигнал Кейн бе обявен за футболист на мача, но той и съотборниците му съвсем професионално не бързат да триумфират, защото има още много работа за вършене“.

В другата среща от тази група Белгия надигра Панама с 3:0 след две попадения на Лукаку и едно на Мертенс. Очертава се доста интересен двубой между Англия и Белгия.

В Москва предстои втория мач на домакините срещу Египет днес и след малкоочаквата победа с 5:0 в първия мач срещу Саудитска Арабия.

В днешния ден от световното първенство предстоят три нови мача. В 8-ма група от 15 часа Колумбия излиза срещу Япония, а от 18 играят Полша и Сенегал. От 21 часа в 1-ва група домакинът Русия ще играе срещу Египет във втория си мач от Мондиала.

Любомир Божанков - селекционер на юношеския ни национален отбор до 15 години сподели очакванията си:

„За мен беше изненада не толкова победата на Русия, колкото убедителната победа с 5:0. Очаквах Саудитска Арабия вече в наши дни е доста модернизирана и трябва да имат повече информация за руския отбор. Може би до първите два гола се държаха, но после абсолютно рухнаха. Русия излиза с едни гърди напред пред цялата група, докато Египет се надяват на завръщането на Мохамед Салах. Египет не са обречени. Те трябва да имат и план Б, защото може Салах да не бъде основната фигура в отбора. Те трябва да са си направили сметка, че не могат да разчитат на един човек.“

Един месец светът е футбол и футболът е светът за всички почитатели на този спорт. Още преди откриването на едно от най-очакваните спортни събития, в социалните мрежи, в информационните и забавни сайтове се появиха редица съвети към по-нежната част от населението на земята как да се държи с партньора си, особено ако и той е част от запалянковците. Кои въпроси са забранени и как дистанционното за месец е еднолична собственост на мъжа в къщата. Как посрещат всичко това жените, пречи ли им наистина екранът да е почти постоянно зает от мачовете в Русия и как се спасяват от скуката, ако за тях светът определено не е футбол.

Английските национали взеха предпазни мерки с репеленти срещу насекомите във Волгоград преди мача срещу Тунис от Мондиал 2018. Това обаче хич не им помогна. В последните дни във Волгоград има сериозно нашествие на комари покрай река Волга, които тормозят местните жители и гостите на града. Играчите на Англия се оплакали от досадните насекоми и от щаба на отбора взеха мерки. Местните власти са обработили зелените площи с препарати, но това не дало ефект и са взети допълнителни мерки с пръскане преди всеки мач в града. На двубоя с Тунис обаче се видя, че нищо не може да спре насекомите.

Звездата на националния отбор на Полша Роберт Левандовски заяви, че не обича да бъде разпознаван от непознати, когато е навън, затова се представя под друго име. "Когато съм в ресторант с приятели, съм им казал да не се обръщат към мен с Роберт или Леви. Тогава за тях съм Емил. Така и да дойде някой и да каже, че аз съм Роберт Левандовски, аз му отвръщам, че не съм и че просто много си приличаме", каза нападателят на "Байерн" (Мюнхен) пред британския вестник "Гардиън".

Както знаете, Левандовски и Полша ще изиграят първия си мач на световното първенство днес в Москва срещат Сенегал.

Законодателната власт в Русия обсъжда закон, с който да бъдат забранени "подигравките" с националния отбор, защото "футболистите се борят за честта на страната". Витали Милонов, който внесе предложението за закона, заяви за Асошиейтед прес, че футболистите и треньорите на националния отбор са "руските дипломати и руската армия" по време на световното първенство. Той добави, че "това не е просто футбол, а национална идентичност". Милонов е сред законодателите, които предложиха и  глоба в размер на 10 хиляди рубли (160 долара) за всеки, който критикува отбора.

Федерацията по футбол на Саудитска Арабия съобщи, че самолетът, който е превозвал играчите от националния отбор, се е запалил, малко преди да кацне в Ростов-на-Дон. За щастие при инцидента няма пострадали и жертви, а самолетът се е приземил безаварийно на летището в руския град. Според информациите огънят е пламнал от проблем в един от двигателите и е обхванал част от крилото на самолета.

Подробности чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна