Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франс Тимерманс постави висока оценка на Българското европредседателство

| обновено на 19.06.18 в 16:52
Франс Тимерманс и Кристиан Вигенин
Снимка: БГНЕС

Заместник -председателят на ЕК Франс Тимерманс постави висока оценка на Българското европредседателство. Пред делегатите на Конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз в София той заяви:
"Българското председателство и парламентарното му измерение са истински успех".

На въпрос на „Хоризонт“ как приема предложението на премиера Бойко Борисов за решение на мигрантския въпрос чрез затваряне на външните граници на ЕС, Тимерманс посочи, че това е една малка стъпка напред:
"Бойко Борисов беше част от търсенето на  компромис на европейско равнище. Той зададе и посока на отстъпки. Така държави с различни гледни точки успяха да ги сближат. Проблемът е, че ако искаме устойчиво решение на мигрантския въпрос, е необходима единна европроцедура за убежище. Ако погледнем демографското развитие в бъдеще, мисля че има положителна политика на законна миграция, тоест Европа да поддържа отвореност към мигранти, от които има нужда".

Франс Тимерманс отново настоя за обща европейска позиция по мигрантския въпрос.

„За мен е пределно ясно, че няма как да се справим с проблема за миграцията, ако нямаме истински европейски решения. За мен е ясно, че сигурността е въпрос, който може да бъде решен само на европейско ниво, независимо дали говорим за външна или вътрешна сигурност. Ако не направим всичко това на европейско ниво, тогава ние ще се провалим, тъй като поотделно държавите-членки просто нямат възможност да се справят с тези проблеми, с оглед на техния мащаб. Уверен съм, че Австрийското и Румънското председателство ще работят с нас, за да подобрим ролята на нашите институции в бъдеще“, отбеляза Тимерманс пред представителите на националните парламенти на страните от ЕС.

Франс Тимерманс увери, че работната група с представители на националните парламенти, която беше създадена по време на Председателския КОСАК в началото на Българското председателство, работи активно по прегледа на общите европейски политики.

Докладът на групата ще бъде представен от през септември от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Председателят на комисията по европейските въпроси в Народното събрание Кристиан Вигенин отбеляза постигнатото общо решение за парите по кохезионната политика:

"Това, което ние решихме тук, беше, че кохезионната политика не трябва да бъде пипана. Тя трябва да бъде достатъчно ефективно финансирана и ако се търсят средства за новите предизвикателства и цели пред Съюза, то те не трябва да се търсят като се преразпределят средства потенциално от кохезионната политика".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна