Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захариева: България се надява на мек вариант при развода с Великобритания

Снимка: БТА

България се надява на мек вариант при развода с Великобритания. Това каза външният министър Екатерина Захариева по време на форум, посветен на излизането на Великобритания от ЕС. 

"Считаме, че е важно и да се запази безвизовото пътуване. Административните процедури за тези, които са придобили права да останат преди Брекзит и по време на преходния период да не бъдат тежки. Ние считаме, че е много важно да запазим близките отношения по отношение на сигурността, отбраната, трудовата мобилност, образованието".

Захариева очаква, че до октомври месец е абсолютно реалистично да се постигне съгласие по въпросите на Брекзит". Британският посланик Ема Хопкинс обясни, че 75 процента от споразумението вече са договорени, остават още 25 процента. 

"Надеждата е да можем до октомври да затворим въпросите. Отношенията в сферата на сигурността и икономиката остават важни. За сигурността трябва да имаме оперативно съвместими системи и процедури, за да продължим да работим съвместно и е важно тясното сътрудничество с партньорите от ЕС. В областта на икономиката се търси възможно най-всеобхватно сътрудничество, във възможно най-много сектори. Не мислим, че единственият вариант са традиционните споразумения за свободна търговия. Нашите икономики са силно взаимно обвързани, а Великобритания иска да продължи да бъде надежден партньор".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна