Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ритмос негрос" ще участват в празника за Деня на испанския език пред сградата на Институт Сервантес

На 23 юни Институт Сервантес отново ще празнува на открито Деня на испанския език пред сградата в София. Програмата включва разнообразни дейности – изкуство от Испания, специална селекция съвременно изкуство за деца, испанска и латиноамериканска кухня, любимата на всички пинята, мексикански занаяти и Стената на думите с любимите думи на испански език. Традиционно събитието ще има и богата музикална програма. Празникът в събота в София на ул. „Света София“ 3 ще бъде още по-специален с музика на българско-испанско-перуанската “Ритмос негрос”, която скоро представи дебютния си албум.

Вокалът на групата Пиеро Епифаниа, който е от Перу, разказа в интервю за предаването „Хоризонт до обед“, че посланието е за приятелство между народите: „Българите имат голям интерес към тази музика. Мисля, че имаме повече допирни точки.“

Пиеро Епифаниа уточни, че новият им албум ще може да бъде чут на живо на концерта за Деня на испанския език. Първото му представяне се състоя в края на март. Продукцията има 10 песни, които съдържат традиционна перуанска музика и авторски мелодии, базирани на афро-перуански ритми, съчетани със съвременни жанрове.

Симеон Леонидов, който е китарист и бек вокал на групата, обясни, че някои от традиционните инструменти за този стил музика ще могат да бъдат видени по време на изпълнението им в рамките на Деня на испанския език: „Инструментите, които се използват в тази музика, идват от това, че хората, от които произлиза тази музика, не са имали право да имат музикални инструменти и са свирили с подръчни неща – магарешки челюсти, кахон, който е дървена кутия“. 

Цялото интервю с Пиеро Епифаниа и Симеон Леонидов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени