Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората с висше образование са сред най-рисковите водачи на пътя у нас

| обновено на 19.06.18 в 13:57
Снимка: БГНЕС


Хората с висше образование са сред най-рисковите водачи на пътя у нас, сочат резултатите от изследване, представено днес. Над 90 процента от катастрофите са в резултат на човешки грешки, сочат още изводите от доклада.

По-малко от 30 процента категорично са заявили пред анкетиращите, че не са допускали нарушения през изминалата една година. Яна Спасова от екипа, провел изследването:

"11 процента посочват, че и другите са крайно рискови. Общо 73% определят другите като по-скоро рискови. Когато обаче става въпрос за себе си, как определят самите себе си, 43% смятат, че са крайно нерискови и общо 89% смятат за себе си, че са по-скоро нерискови шофьори".

Друга изключително рискова ситуация, в която са изпадали немалка част от водачите у нас, е късното забелязване на автомобил отпред и забавената реакция при натискане на спирачките. Над 55% от шофьорите са били в подобна ситуация. В 54 процента от случаите водачите се оплакват от заслепяване на пътя заради включени неправилно дълги светлини на идващ в насрещното платно автомобил.

По-рискови от останалите шофьори са висшистите, те са много по-склонни, отколкото хората с по-ниско образование, да пренебрегват правилата. За съжаление в тази класация са и софиянци. По-рискови са и шофьорите с 4 до 10 години стаж, които вече са минали този първоначален период на млади шофьори, които се притесняват как шофират.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна