Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мадам Бътерфлай" вдига завесата на ОPERA OPEN 2018

| обновено на 20.06.18 в 09:34

С премиерния спектакъл „Мадам Бътерфлай“ от Пучини се открива петото издание на ОPERA OPEN 2018.

За премиерата на 23-ти юни за първи път на Античния театър ще бъде монтирана въртяща сцена, подготвя се и специален 3D мапинг. 

Пловдив се превърна в оперна дестинация. Тук идват туристи за да гледат опера, заяви Нина Найденова, директор на Държавна опера-Пловдив. 

Тя посочи, че за пет години многократно са се увеличили посетителите на спектаклите в рамките на OPERA OPEN 2018. През 2014 година започнахме с 8000 зрители, а през 2017 година те бяха вече над 22 000, заяви Найденова.

Тази година в програмата на фестивала са включени оперни спектакли, симфонична музика, оперета, мюзикъл, модерен танц и балет.

Снимка


Премиерата на „Мадам Бътерфлай“ в Пловдив залага на революционна режисура. Диригент на спектакъла е италианецът Якопо Сипари Ди Паскероли, а в образа на „пеперудата“ влиза корейското сопрано Хай-Йоон Ли.

Най-трудното в случая е да успеем да подарим на публиката емоция, която да бъде значима. Това, което ние ще се опитаме да направи с тази опера, дори с тази свежа и новаторска режисура, е да построим цялата опера върху един изключително силен и емоционален контраст, заяви Якопо Сипари Ди Паскероли.

Другите акценти в рамките на OPERA OPEN-2018 са най-известното балетно заглавие „Лебедово езеро“, а също и спектаклите „Трубадур“, „Жизел“, „Отело“ и „Кармен“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени