Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На всеки 3 седмици около 3000 български камиона ще отпадат от пазара, ако ЕП одобри новия "Мобилен пакет"

Снимка: БГНЕС

На всеки 3 седмици около 3000 български камиона ще отпадат от пазара, ако Европейският парламент одобри новия текст в т.нар. "Мобилен пакет". За това алармираха от Съюза на международните превозвачи, след като в края на миналата седмица евродепутатите отказаха мандат на транспортната комисия по текстовете, които за първи път допуснаха компромис по отношение на българските искания. Мадлен Кавръкова, правен съветник на Съюза на превозвачите, обясни:

"Този текст се въвежда, за да може да се въведе допълнителен критерий за установяването на фирма в една държава, нещо, което от правна точка е абсурдно. Това е  правно положение изцяло в нарушение със свободата на предоставяне на услуги във вътрешния пазар. На практика какво ни се казва, че свободно услугите могат да се извършват две седмици, а на третата седмица следва да се върнеш и да натовариш или разтовариш на точно определено място".

Ако българските международни превозвачи не постигнат договореност по коментирания Мобилен пакет 1, те са готови на протест в Брюксел, за който ще търсят подкрепа и от другите държави от Централна и Източна Европа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени