Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специализираният наказателен съд отхвърли искането на Москов да бъде прекратено делото за турските ваксини

Ще бъде разпитан и Бойко Борисов

| обновено на 19.06.18 в 16:36
Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд отхвърли искането на защитата на бившия здравен министър Петър Москов да бъде прекратено делото за бартера с турските ваксини. Според съда няма съществени процесуални нарушения, които да пречат на Москов, заместника му Адам Персенски и другите трима подсъдими в процеса да разберат в какво са обвинени, за да могат пълноценно да реализират защита си. Според съдебния състав от обвинителния акт става ясно както какви точно финансови щети е понесло Здравното министерство от бартера с ваксините, така и какви са нематериалните щети.

Според съдебния състав те са свързани с разколебаното доверие към здравното министерство и към имунизационния календар. Нещо, с което, след като чу определението, бившият здравен министър Петър Москов категорично не се съгласи и обеща да го опровергае със статистика.

Въпреки че подсъдимите имат право да обжалват отказа на Специализирания наказателен съд да прекрати делото, това най-вероятно няма да се случи. Самият Москов заяви, че иска делото да започне час по-скоро, за да може по-бързо да стане ясно, че престъпление няма.

На следващото заседание (12 септември), ще стане ясно дали процесът ще се гледа по съкратената процедура. Адвокатът на Петър Москов иска да не се разпитват близо 3/4 от свидетелите. Адвокат Менко Менков обаче държи на разпита в съдебната зала на министрите от кабинета „Борисов“ 2, които даваха показания в началото на досъдебното производство, и задължително на разпита на настоящия премиер Бойко Борисов.

Още по темата чуйте от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!