Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нено Димов: Едно от условията за зелени обществени поръчки ще бъде суровините да могат да се използват повторно

Нено Димов
Снимка: БГНЕС

Едно от условията при провеждането на зелените обществени поръчки ще бъде кандидатите да използват суровини, които могат да послужат за производство на други продукти, когато това е необходимо. Това съобщи министърът на околната среда Нено Димов. 

Предотвратяването на отпадъци е в основата на намаляването на замърсяването, коментира  Димов на дискусия за кръговата икономика:

"Повишаването на качеството на рециклираните продукти чрез определяне на единен стандарт за рециклирането им. Това е един от също ключовите елементи", каза още министърът.

От 2022 година трябва да влезе в сила регламентът за екодизайн.Бившият служебен министър за околната среда Юлиан Попов коментира, че образованието и иновациите са част от концепциите за кръгова икономика:

"Не става дума просто за рециклиране, а за целия дизайн на бизнес процесите  от самото начало на продуктите, които трябва да бъдат планирани по такъв начин, че да имат най-малък отпечатък върху околната среда. Но също така да могат обратно да влизат в експлоатация", смята Попов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени