Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП внесе вота на недоверие към правителството на тема "Сигурност"

ДПС ще подкрепи вота, „Обединени патриоти“ – не, а „Воля“ ще решават по време на дебата

| обновено на 20.06.18 в 13:06
Депутати от ПГ на БСП внесоха вот на недоверие в деловодството на НС.
Снимка: БГНЕС

"БСП за България" внесе 80 подписа в деловодството на Народното събрание за вот на недоверие към правителството, заради несправяне със сигурността.

Битовата престъпност и телефонните измами са само част от мотивите за искане на вот на недоверие.

"Очевидно е за всички и за всеки български гражданин, че това правителство не се справя със своето основно задължение. Поради тази причина правителството на Борисов е вредно за всеки български гражданин. То е опасно за България и трябва да си ходи. Пълен провал на работата на Министерския съвет за работата на МВР, пълен провал в осигуряване на националната сигурност, както и провал в работата на Министерския съвет при осигуряване на необходимите условия на работа на българския военнослужещ", каза депутатът Елена Йончева.

ДПС ще подкрепи вота на недоверие, внесен от БСП, това коментира в кулоарите на парламента заместник-председателят на парламентарната група Йордан Цонев. Той изрази задоволство, че социалистите са узрели за искания вот - нещо, което ДПС е искало още в самото начало на съставяне на правителството. По думите на Йордан Цонев, наличието на националисти във властта е един от основните мотиви с искане на вота.

"Обединени патриоти" няма да подкрепят вота на недоверие срещу кабинета, в който участват, заяви Волен Сидеров:

"Хората нямали доверие в МВР. Това за мен са ирационални, метафизични аргументи, защото да кажеш, че нямат доверие - това е абстракция".

Депутатите от парламентарната група на "Воля" най-вероятно няма да подкрепят вота на недоверие, внесен от БСП. Председателят на групата Веселин Марешки заяви, че окончателното решение ще бъде взето по време на дебата.

"Ще изчакаме да видим и дебатите в зала, но ако са толкова ялови, колкото днес при гласуването на освобождаването на господин Плочев, най-вероятно ще гласуваме против вота на недоверие".

БСП настоява преди Европейския съвет в Брюксел на 28-и и 29-и юни министър-председателят Бойко Борисов да информира парламента за позицията на България по въпросите за бежанците и миграцията.

Вътрешният министър на Германия настоява бежанците от Европа да се връщат в държавите, в които за първи път са пресекли европейската граница.

"44 282 души са минали за пръв път през България, преди да стигнат до Европа. Ако се приеме предложението на германския вътрешен министър, което се споделя и от други държави в Европа, тези хора ще трябва да се върнат в България. Питаме българския премиер – съгласен ли е на това и каква позиция ще изрази там", заяви по-рано Корнелия Нинова.

БСП ще внесе предложение депутатите да не излизат в лятна ваканция, докато не приемат законите за хората с увреждания. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна