Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Симеонов остро възрази срещу приетата от Борисов оставка на Росица Димитрова

| обновено на 20.06.18 в 13:14
Росица Димитрова (вляво) по време на участието ѝ в сесия на Конференцията за правата на хората с увреждания в Ню Йорк.
Снимка: Facebook

Министър-председателят Бойко Борисов прие оставката на заместник-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова, съобщава правителственият пресцентър. Тя е поискала да се оттегли след общественото напрежение заради участието ѝ в сесия на Конференцията за правата на хората с увреждания в Ню Йорк.

По-рано стана ясно, че за командировката на Димитрова и експерт от министерството в Съединените щати са отпуснати 16 хиляди лв.

Вицепремиерът Валери Симеонов категорично възрази срещу приетата от премиера оставка на заместник социалния министър Росица Димитрова. Решението не е съгласувано със Симеонов, който смята, че с това решение социалното министерство се "обезкървява". 

Симеонов е категоричен, че няма нищо нередно в това самолетният билет на Димитрова до Съединените щати да е 8 000 лева. Тя е безспорен професионалист и обвиненията към нея, "са безумни".

"Когато се наложи да купиш самолетен билет в последния момент, обикновено са останали места само в бизнес класа. Лично на мен ми се наложи да си купя билет за бизнес класа, просто защото трябваше да го купя два дни предварително. А къде е спала там, някой сети ли се да я попита? В общежитието на посолството", коментира Симеонов.

Командировката е организирана в последния момент след питане на опозицията в парламента.

"Дълга история. Няма какво да ви обяснявам. Не беше предвидено да ходи никой. След това се наложи да отиде. Не можеше да не отиде. На такова ниво трябваше да се отиде…". Симеонов е възразил срещу приетата оставка лично пред премиера:

"И съм го уведомил, че съм несъгласен. Аз настоявам оставката да не бъде приемана, да не бъде подписвана. Или може би си мислим, че България изобилства от професионални кадри, изграждани с десетилетия…", коментира още той.

А на искането на майките Димитрова да се оттегли, той отговори:

"На майките не им е работа да гледат кой с какъв билет пътува - много се извинявам".

Опозиция и управляващи се разминаха в оценката си за приетата оставка на заместник-министъра по социалната политика Росица Димитрова.

Според Антон Кутев истинската причина за оттеглянето ѝ трябва да е друга.

"Но за мен поводът за оставка не би трябвало да е това, а общо взето несправянето със ситуацията, в която се намира".

Председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров защити решението на премиера:

"Вероятно е правилно да подаде оставка, защото това са харчове, които хората вече не гледат с добро око на такова нещо. Би могло и по-скромно или пък да си плати от джоба. Аз, например, много често си заплащам пътуванията, даже не утежнявам бюджета на Народното събрание".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!