Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Религиозните водачи на основните християнски и мюсюлмански вероизповедания в Кипър с послание в подкрепа на бежанците

Снимка: БГНЕС

Религиозните водачи на петте основни християнски и мюсюлмански вероизповедания в Кипър заедно отправиха послание в подкрепа на бежанците и търсещите убежище, за да престане Средиземно море да бъде гробище на невинни хора. Съвместното им обръщение е по повод Световния ден на бежанците, който се отбелязва днес.

Архиепископът на Кипър Хрисостомос Втори, главният мюфтия на Кипър д-р Талип Аталай, архиепископите на Арменската апостолическа православна църква и на Маронитската църква, викарият на Латинската църква призовават за справедливо отношение, състрадание и подкрепа към бежанците.

Християнските и мюсюлманските религиозни водачи на острова апелират държавата, политиците, цялото общество да обърнат специално внимание на хората, принудени да напуснат родината и домовете си. Те трябва да приемат бежанците, да им помогнат да възстановят достойнството си като човешки същества и да се адаптират към нов живот на чужда земя.

Ние призоваваме политиците да помогнат да се разрешат проблемите на бежанците и Средиземно море да престане да бъде гробище на невинни хора”, е посланието, което изпраща архиепископът на Кипър Хрисостомос Втори.

Със силното си емоционално съвместно изявление петимата основни религиозни лидери на Кипър дават своя влиятелен глас в търсенето на решение на бежанската криза, един от най-големите съвременни конфликти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени