Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайфур Хюсеинов: Ердоган ще спечели президентските избори в Турция още на първи тур

Тайфур Хюсеинов
Снимка: БГНЕС

Въпросът с президентските избори в Турция тази неделя ще приключи още на първи тур. Това мнение изрази журналистът от obzornews.bg Тайфур Хюсеинов в интервю за предаването „12+3“.

„Това е възможно да се случи с оглед на това какво се случва в страната. Провеждат се едни избори в извънредно положение. Тотален контрол на медиите от страна на управляващата партия. Не можем да говорим за честни и свободни избори при такива условия. Въпреки че Ердоган е обещал, ако спечели изборите да отмени извънредното положение“, добави той.

Съмненията около предстоящите избори са много сериозни, смята журналистът и обясни: „Изтече информация, че Централната избирателна комисия е отпечатала 500 млн. бюлетини за предстоящите парламентарни и президентски избори и  местни избори при необходимост около 130 млн. бюлетини. Последва и нова информация, че отпечатаните бюлетини не са били 500 млн., а 357 млн.. Добавяме и това, че за предстоящите избори няма да е необходим и печат на комисията на всяка бюлетина. Така че съмненията дали предстоящите избори ще бъдат честни са много големи. Затова смятам, че Ердоган няма да остави никакви шансове поне президентските избори да останат за втори тур.“

Предизборната кампания, която води Ердоган е много ялова, смята още Хюсеинов: „Не са останали аргументи, с които да убедят своите избиратели. Преповтарят се едни и същи клишета, че Турция ще стане по-велика, по –голяма и т.н., но реално избирателите не виждат перспектива в това отношение“.

Според журналистът обаче интересът на турското общество е повлиян от опозиционния кандидат Мохамед Индже, който успява да убеди широка маса от избиратели: „Освен традиционните избиратели – кемалистките избиратели, които гласуват традиционно за Народно републиканската партия, той успява аргументирано да представи на избирателите една нова визия. Не говорим за някакво демократично развитие на страната, напротив - връщане на онзи стар модел,  който се използваше в политическия живот в Турция преди Ердоган да направи такива колосални промени. Най-вече връщане на парламентарната република в страната.

Хюсеинов уточни, че на парламентарните избори е възможно прокюрдската партия да успее да прескочи бариерата и да влезе в парламента.

Икономическата ситуация, в която се намира в момента Турция е водещата причина за предсрочните избори, смята Хюсеинов и добави: “Турската лира се обезценява спрямо долара, като такова обезценяване в републиканската история не се помни. От друга страна, това обезценяване не се отразява реално на цените. Избирателите не виждат ефекта, който можеше да се очаква при такова обезценяване, т.е. може да го тълкуваме и като предизборен ход – изкуствено поддържане на цените, за да може избирателите да си изградят тази представа, че единственият, който може да оправи икономическото положение в страната е Ердоган.“

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна