Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екипът на Пловдивския драматичен театър постави началото на мащабния проект "Европейска Одисея 2019: Пътуващият човек"

Снимка: dtp.bg

Мечтите  от днес започват да стават реалност за екипа на Пловдивския драматичен театър, който  постави началото на мащабния  проект  "Европейска Одисея 2019: Пътуващият човек". Премиерата на спектакъла, базиран на Омировата "Одисея" ще е през февруари, следващата година, когато градът вече ще е  Европейска столица на културата.  Режисьор на постановката е Диана Добрева, а автор на драматургичния текст е Александър Секулов. Репетициите започват през есента като дотогава предстоят  няколко работни ателиета. Първото ще продължи до края на месеца и в него участват над 40 актьори - от Пловдивския театър, гостуващи, както и студенти по актьорско майсторство, одобрени на кастинг. Очаква се да бъдат привлечени като партньори и други театрални трупи от Европа. Засега са установени контакти с гръцкия национален театър.

Наричаме този спектакъл мечта, защото идеята за него възникна преди около 10 години, но едва сега имаме възможност да го осъществим, а амбициите и възможностите ни са големи и в това вярва целия екип - повече от 150 души, каза директорът на пловдивския театър Кръстьо Кръстев:

"Всъщност, разсъждавайки за пътуващия човек стигаме до едно единствено нещо - формата на живот е движение. Аз вярвам, че движението е живот и онова, което искаме да кажем е, че нямаме страх от движението напред в търсене и изследване на най-съкровените неща, които се случват на този свят. Опитваме се да бъдем свободни, непритеснени от великия мит за Одисей и щастливи да интерпретираме, скромни и смирени да знаем, че това е нещо велико, но свободни, за да можем да го тълкуваме сега в това време. Ние живеем във време на велико преместване и пътуване на хората, което много хора не харесват, а това е най-великото на човека - да може да се движи, да се премества свободно".

Авторът на драматургичния текст е Александър Секулов обяснява: "Защо Одисей? Защото няма по-голяма приказка за човека, който пътува между световете. В край на краищата, за да открие себе си и да остане такъв, какъвто той е. Аз съм убеден, че към огромни митове като Одисей човек трябва непрекъснато да се завръща, да ги обогатява, да ги разклонява със собственото си виждане".

Диана Добрева обясни: "Най-голямата радост за мен винаги е била самият процес на създаване на един спектакъл, т.е. на създаването на един нов свят. В случая с Одисей аз наистина мисля, че ние ще препокрием част от  неговата съдба през това пътуване и се надявам да отстоим на това да бъдем наистина безкомпромисни, достатъчно луди, силни и с чисти сърца, за да можем заедно да създадем света на Одисей".

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!