Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори младежки конкурс за българска класическа музика в Берлин

На 16 юни в Българския културен институт в Берлин се проведе Вторият младежки конкурс за изпълнение на българска класическа музика.

През май 2017 година за първи път се събраха германски и български деца в Германия, за да изпълняват музика само и единствено от български композитори. Така директорът на Българския културен институт  в германската столица, Панчо Чернев, сбъдна своя дългогодишна мечта. Сега, година по-късно, тази проява се развива. В центъра на събитието беше поставена музиката на големия наш класик Панчо Владигеров.


Идеята да се обвърже конкурсът за българска музика в Берлин с личността на Панчо Владигеров е съвсем логична като се има предвид, че германската столица заема много важно място в биографията на композитора. Той е живял в нея в продължение на 20 години – от 1912 до 1932-ра (с прекъсване за отбиване на военната му служба в България).

Екатерина Владигерова, член на журито и внучка на прочутия творец, дойде от Виена специално за конкурса, а Панчо Владигеров-внук беше председател на тричленното жури. Третият член на журито в Конкурса за изпълнение на българска класическа музика в Берлин беше корейската пианистка Йо, която концертира и преподава в германската столица. Тя беше силно заинтригувана от идеята на тази проява и препоръча да бъде отворена за млади изпълнители от далечния Изток, където има интерес към творчеството на Панчо Владигеров – в Япония, Корея и Китай. Изрази и готовността си да работи в тази посока.

Журито присъди общо три награди в двете възрастови групи. В първа група (7-11 години) определи една трета награда - 5-дневна семейна почивка в 5-звезден хотел в курорта “Св. св. Константин и Елена” - на Даниел Киселков от град Магдебург.

Във II възрастова група (12-16 години) са присъдени две първи награди - 7-дневна семейна почивка в 5-звезден хотел в курорта “Св. св. Константин и Елена” - на Каролина Шмал и Франциска Луизе Кул, и двете от Берлин. 

Чуйте повече в репортажа на Татяна Иванова - специален пратеник на БНР в Берлин. В звуковия файл, освен интервюта с участници в събитието, можете да чуете изпълнение на една от наградените участнички.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна