Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захариева се надява българското председателство да успее да сближи позициите по Дъблинския регламент

| обновено на 20.06.18 в 21:20
Екатерина Захариева
Снимка: БТА

Министърът на външните работи Екатерина Захариева заяви в Брюксел, че се надява на срещата в неделя българското председателство да успее да сближи противоположните позиции по Дъблинския регламент. Ето какво отговори тя на въпрос на "Хоризонт" за подкрепата на българските предложения по миграционния проблем:

"Всъщност голяма част от държавите подкрепят България, но бих казала, че има две групи държави, които все още имат резерви - част от външните граници на съюза и съответно, държавите от Вишеград. Българското предложение е да намери баланс между тези две крайни позиции - никаква помощ или релокация или пък абсолютно задължителна за всички - позицията на другите държави. И, всъщност, наистина, това е начин да се предложи някакъв среден вариант, така че да се сближат по някакъв начин двете абсолютно противоречиви позиции."

Целта на българското председателство по темата за миграцията министър Захариева определи така:

"Целта на българското председателство е да има автоматизъм при определяне на това има ли увеличен миграционен натиск, необходимо ли е подкрепа за съответните външни граници, държавите от външните граници - тя да се изразява във финансова подкрепа, в човешка подкрепа, в методологическа подкрепа. И това да става автоматично, а не след дълги години дебати, спорове, обсъждане на Съветите и търсене на начин как да се помогне, или последиците от 2015 ч., когато кризата ескалира, намиране и взимане на, без постигане на консенсус, на решението за задължителната релокация."

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна