Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отзиви от Международния хоров фестивал "Черноморски звуци 2018" в Балчик

Снимка: chernomorskizvutsi.com

Наричат Балчик „Белия град“ – край морето през юни е прекрасно и всеки, който е бил там, знае, че това е една от най-спокойните дестинации за семеен отдих. Но по време на хоровия фестивал „Черноморски звуци“ е различно. Градът буквално се разраства - става по-пъстър и е огласян от смях и песни.


Осмото издание на международния форум се проведе от 6 до 10 юни 2018 г. и спази вече установените традиции - да събира на едно място много и разнородни хорови състави, да ги кара да общуват не само с думи, но и с музика в специализираните ателиета, ръководени от видни наши диригенти и композитори, а най-смелите да накара да се състезават - да събуди креативността и амбициите им.


21-а хорови формации от 10 страни пристигнаха за участие във фестивала „Черноморски звуци“, който беше посветен на 90-годишнината от рождението на композитора Александър Танев. По този повод имаше организирани и специални събития. Проф. Борислава Танева - дъщерята на композитора Александър Танев, беше специален гост на фестивала в Балчик и връчи на вилнюската вокална група "Киви" награда за изпълнението на неговата песен "Пицикати". В народно читалище "Паисий Хилендарски 1870" всички имаха шанса да се запознаят с биографията и творчеството на Александър Танев благодарение на изложбата, подготвена от проф. Танева и художника Орлин Атанасов. Вечерта на 8 юни един от фестивалните концерти беше посветен на творчеството на уважавания автор с огромен принос в хоровата ни култура. Участваха детските състави "Baby Voices" и "Sunshine", и смесеният хор "Черноморски звуци" - Балчик, както и носителите на Гран при през 2014 г., а също и на приза "Музикант на годината 2015" - хор "Бодра песен" - Шумен с диригент Деница Узунова. Беше истински празник за всички поколения хористи.

Всяка сутрин хоровите състави се разделяха в ателиета и разучаваха български песни и химна на фестивала, които прозвучаха на галаконцерта на 9 юни вечерта. Ръководители на работилниците бяха уважавани наши диригенти: проф. Златина Делирадева, Петър Крумов, който беше написал специални песни за това издание, Славил Димитров, Милена Добрева и Валентина Георгиева.

Журито, което оценяваше съставите, които се явиха на конкурса, беше с председател проф. Златина Делирадева и членове Милена Добрева, Пламен Георгиев и Валентина Георгиева – артистичен директор на фестивала.

Наградите бяха разпределени от тях така:

- при еднородните хорове първата награда бе поделена между женски хор „Алумни“ към Университета в Тарту, Естония с диригент Юле Сакариас и женски хор „Гърлс ен' Куинс“ от Финландия с диригент Моника Хенриксон;

- при фолклорните хорове победи вокален ансамбъл „Езерец“ от Благоевград с ръководител Илиян Юручки;

- литовската младежка вокална група „Киви“ от Вилнюс беше отличена при камерните хорове, а при смесените –хор „Драган Шуплевски“ от Скопие, Македония, с диригент Сашо Татарчевски.

Гран при журито присъди на вокална група „Киви“ – прекрасни, цветни, артистични 12 момичета на възраст между 15 и 18 години, които пеят без диригентката си на сцената – те самите имат специфични знаци и се справят впечатляващо, още повече, че в някои песни има и хореография. Ръководителката им Дангуоле Аукселиене сподели:

„Работя в младежки център, където има различни занимания – спорт, танци, плуване. Нашите занимания са по пеене – създадох джаз студио преди 20 години. А Младежката вокална група "Киви" съществува вече 10 години. Различните деца имат различен опит. Често участваме във фестивали и конкурси в цяла Европа. Решихме да дойдем в България и съм много щастлива, че спечелихме Гран при, защото това са много хубави емоции за моите момичета. Трябва да кажа, че организацията на „Черноморски звуци“ в Балчик е забележителна – Валентина Георгиева е свършила огромна работа. Прекарахме си чудесно тук.“

Отличи се и Смесения хор „Дра̀ган Шуплевски“ от Скопие, Македония, с диригент Сашо Татарчевски. Те бяха в другата крайност като стил на представяне – строго академични, подготвени и с очевидни амбиции за победа. Наградата за най-добър диригент на фестивала в Балчик тази година отнесе Сашо Татарчевски - професор в музикалния отдел на Университета „Кирил и Методий“ в Скопие. Диплом и парична премия му връчи заместник-председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци - Росица Бояджиева.

Наградата на Българския хоров съюз за най-добре представил се български хор грабна женския хор "Морфова - Прокопова" - София с диригент Илия Граматиков, който направи впечатление с класическата си конкурсна програма - с песни на Роберт Шуман, Сергей Рахманинов, Тодор Попов, Георги Стрезов и Георги Димитров.

В Балчик бяха и специалните гости на форума: Вокален ансамбъл "Фортисимо" - Бургас с диригент Милена Добрева и хор "Чубрица" - Амстердам, Холандия, които обраха овациите на балчишката публика на открита сцена "Мистрал" и в залата на Туристическия информационен център "Мелницата".

Интервюта с някои от участниците и специалните гости на фестивала "Черноморски звуци 2018" в Балчик и музикални изпълнения на носителите на награди чуйте в звуковите файлове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна